A világ leghosszabb kötélhídja épül Magyarországon

A sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídja a világ leghosszabb kötélhídja címére pályázik, több mint 700 méter hosszúságával és 80 méter magasságával. A híd, amely turisztikai látványosságként épül, sikeresen teljesítette a dinamikus és statikus terhelési próbát.

Ez a technológia Magyarországon egyedülálló, és a híd hosszát tekintve világszinten is kiemelkedő, így egy valóban egyedi és rekordhíd.

A projekt 2015-ben indult, és az eredeti 2,8 milliárd forintos költségvetés 4 milliárd forintra nőtt, mivel ennyiért nem találtak kivitelezőt. A híd átadását 2024 tavaszára tervezik.

A fejlesztés azonban nem ment zökkenőmentesen, hiszen a híd egy Natura 2000-es területen, különleges madárvédelmi zónában épül. Az építkezés során a hídfők alatti erdőfoltokat környezeti hatástanulmány nélkül csupaszították le, amiért a projekt számos kritikát kapott.

A védett fák kivágására azért kerülhetett sor, mert a kormány 2021 októberében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a hidat.

A projektet nemcsak környezetvédelmi szempontból kritizálták, hanem a völgyben érintett ingatlantulajdonosok is támadták, akik pert is indítottak a hidat engedélyező határozattal szemben. A bíróság azonban 2020 novemberében elutasította a keresetüket.

A híd tervezésében a BME Építőmérnöki és Gépészmérnöki Kara oktatói is közreműködtek. A híd építése április 3-án ért el egy fontos mérföldkövet, amikor is elvégezték rajta a dinamikus és statikus próbaterhelést, melynek során először kettő, majd tizenkettő, végül harminckét ember vett részt a ritmikus mozgásokban, és a próba sikerrel zárult.