A kutyaviadalok árnyékában

Magyarországon a kutyaviadalok 90 százalékát már megszüntették, de még mindig vannak olyan szervezők, akiket nem sikerült kézre keríteni. A Szurkolók az Állatokért Alapítvány vezetője, Kapin Richárd szerint a kutyaviadalok világa szorosan összefonódik a kábítószer-kereskedelemmel, a fegyvercsempészettel, az agresszióval és a prostitúcióval.

Az alapítvány már közel egy évtizede harcol az állatkínzás és a viadalok ellen Magyarországon és a környező országokban. Kapin Richárd az Indexnek elmondta, hogy a viadalokon akár több millió forint is a tét lehet, de gyakran csupán az a cél, hogy a szervezők bebizonyítsák: az ő kutyájuk a legerősebb.

Az állatvédők többnyire úgy tudnak meg a viadalokról, hogy a szervezők egymást buktatják le. Kapin Richárd kiemelte, hogy bár a hazai kutyaviadalos telepek 90 százalékát felszámolták, még mindig vannak elkapandó delikvensek.

2020 decemberében egy jelentős razziát hajtottak végre Nagykőrösön, ahol egy kutyaviadalokra szánt telepet számoltak fel, és több száz ebet foglaltak le. A Noé Állatotthon fogadta be az állatok egy részét, melyek közül sok ötévesnél fiatalabb volt, az idősebb vagy harcra alkalmatlan kutyákat valószínűleg már nem tartották meg, vagy a viadalok során elpusztultak.

A Noé Állatotthon szóvivője, Schneider Kinga elmondása szerint a megmenekült kutyák rehabilitációjával sikerült őket olyan állapotba hozni, hogy családi környezetben élhessenek. A harcra nevelt kutyákat rendkívül zord körülmények között tartották, hogy folyamatosan magas stresszhormonszintet és éles idegrendszeri állapotot érjenek el, így mindig készen álljanak a küzdelemre.

Schneider Kinga szerint jelenleg nem lehet pontosan felmérni a kutyaviadalok "iparának" méretét, de megerősítette, hogy a viadalokhoz kapcsolódik a prostitúció és a kábítószer-kereskedelem is.