Isztambulban dől el a magyar birkózók olimpiai sorsa

Az utolsó esélyt ragadhatják meg a magyar birkózók az olimpiai kvótaszerzésre a május 9. és 12. között megrendezésre kerülő isztambuli világkvalifikációs tornán, ahol a szombati válogató győztesei, Galambos Ramóna, Lévai Zoltán és Szőke Alex is érmet és kvótát szeretnének szerezni.

A női 57 kilós kategóriában Galambos Ramóna három győzelemmel biztosította helyét a világkvalifikációs tornán, miután a Honvéd Kupán és a két győzelemig tartó párharcban is diadalmaskodott. Az Európa-bajnoki bronzérmes birkózónak Dollák Tamarát kétszer, míg Bognár Erikát egyszer kellett legyőznie a repülőjegy megszerzéséhez. Galambos elmondta, hogy a sérülésből való visszatérése után ez a verseny önbizalmat adott neki a jövőre nézve, és bár tudja, hogy bravúrra lesz szükség, nem tartja lehetetlennek a kvótaszerzést.

A férfiak között a kötöttfogásúak 77 kilós kategóriájában Lévai Zoltán négy mérkőzésen keresztül küzdött meg Fritsch Róberttel. Az első és harmadik találkozón nem született értékelhető akció, így ezeket a mérkőzéseket nem vették figyelembe a válogató során. Lévai a második és negyedik meccsen aratott győzelemmel jutott tovább, és örömét fejezte ki, hogy négy tétmeccsel gazdagodott a világkvalifikáció előtt. A birkózó úgy véli, hogy nincs verhetetlen ellenfele, és bár nehéz versenynek néz elébe, meggyőződése, hogy neki ott a helye az olimpián.

Szőke Alex, aki a 97 kilós kategóriában szintén a válogató győztese lett, a tokiói játékok óta két komolyabb sérüléssel is megküzdött, és elmondása szerint nem volt a legjobb formájában a bakui torna előtt. Azonban bizakodó, hogy ha minden jól alakul, akkor képes lesz megszerezni a kvótát és nyugodtan készülhet majd a párizsi olimpiára.

A magyar birkózók eddig Muszukajev Iszmail (szabadfogású 65 kg) és Losonczi Dávid (kötöttfogású 87 kg) révén, valamint Nagy Bernadett (női 76 kg) bakui kvalifikációs versenyen aratott győzelmével már három olimpiai kvótát szereztek. Az isztambuli világkvalifikáción minden súlycsoportban az első három helyezett szerezheti meg a jogot a francia fővárosba való utazásra.