Magyar Péter helyretette Ukrajnával kapcsolatos tévedéseit

Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke, egy interjúban megfogalmazott, az orosz propagandához hasonlított vélemények miatt kapott támadások után tisztázta álláspontját egy közösségi médiában közzétett posztban. Az LMP társelnöke, Ungár Péter és Rácz András Oroszország-szakértő is kritizálta Magyar kijelentéseit, amelyekre válaszul a politikus egyértelművé tette véleményét az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban.

Magyar Péter április 12-én a Klubrádióban adott interjújában olyan megjegyzéseket tett, amelyek szerint az Egyesült Államok és Oroszország hasonló módon építenek befolyási övezeteket, és az amerikaiak támogatott ukrán kormány tevékenységeit is kritizálta. Ungár Péter, az LMP társelnöke egy posztban idézte Magyar Péter szavait, és bár elismerte a nyugati politika álszentségét, több pontban nem értett egyet a TISZA párt alelnökével. Ungár szerint Ukrajna a nyugati orientációt a szabadság és jólét reményében választotta, a felfegyverzés a krími invázió után kezdődött, és a Kijev által elkövetett állítólagos tömeggyilkosságok nem történtek meg.

Rácz András Oroszország-szakértő egy Facebook-posztban cáfolta Magyar Péter néhány állítását, mint például, hogy Ukrajna nem felel meg az EU-s értékeknek, vagy hogy a lakosság nagy része már 2014 előtt is ukránul beszélt. Rácz szerint nincs bizonyíték arra, hogy az ukrán termőföldek nyugati oligarchák kezében lennének, és az amerikai rakétatelepítések sem történtek meg Ukrajnában. Azonban egyetértett azzal, hogy az orosz támadás politikai nemzetté érlelte az ukránokat, és felmentette Magyar Pétert a tévedéseiért, mivel valószínűleg nem szándékosan terjesztett téves információkat.

Magyar Péter végül egy vasárnapi posztban világossá tette álláspontját:

  • Oroszország az agresszor.
  • Ukrajna területvédelme jogos.
  • A magyar kisebbség helyzete kulcsfontosságú.
  • A háborút Putyin indította, és ő tudja befejezni.
  • Magyarország pozíciójának nincs érdemi hatása a háború lezárására.
  • Magyarország eddigi világméretű konfliktusokban való részvétele mindig veszteségekkel járt.
  • Ukrajna függetlenségét több biztonsági garancia védte, amelyeket Oroszország megsértett.
  • A tűzszünet és béke a nagyhatalmak és Ukrajna tárgyalásainak eredményeképpen jöhet létre.
  • Magyarországnak minden humanitárius segítséget meg kell adnia Ukrajnának.

Magyar Péter ezzel lezártnak tekinti az ügyet, és a TISZA párt alelnökeként az országjárásra és a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokra készül.