Magyar Péter: Az új politikai szuperhős a magyar politikai életben

Magyar Péter, aki egykor az állami vállalatok igazgatóságában és felügyelő bizottságaiban tevékenykedett, most a magyar politikai élet egyik legmeghatározóbb alakjává nőtte ki magát. Egy Facebook-kommenttől kezdve mára már a Politico is úgy emlegeti, mint Orbán Viktor új nemezisét. Rövid idő alatt felkavarta a magyar politikai állóvizet, és már a közelgő EP-választásokra is nagy célokat tűzött ki: olyan eredménnyel szeretne győzni, amely "a Holdról is látszik".

Magyar Péter megjelenése a politikai színtéren egy új jelenség, aki az első ellenzéki szereplő, aki felismerte a versenyszámot, amiben indulnia kell. A magyar politikai életben eddig nem tapasztalt módon, lázadást szervez, pártot alapít, és választásokon kíván indulni.

A politikai kommunikációban megfigyelhető, hogy a szereplők egyre inkább személyeskedő, érzelmi alapon történő azonosulást erősítő stratégiát alkalmaznak. A konfliktusok dinamikája hasonlít egy valóságshow forgatókönyvére, ahol a szereplők drámai konfliktusokat generálnak, és ahol a nézők azonosulása is érzelmi alapon történik.

A politikai közéletben egyre inkább a szuperhősök és antihősök közötti harc kerül előtérbe, ahol a választók úgy érzik, hogy kedvenc hősük veresége apokaliptikus következményekkel járna. Ez a fajta közhangulat kizárja a kompromisszumok lehetőségét, és a viták helyett harcot generál.

A Marvel-univerzumhoz hasonlóan a politikában is egyre inkább a jó és a gonosz közötti harc kerül előtérbe, ahol a társadalom helyett a szuperhősök vívják meg a csatát. A politikai szereplőknek így már nem a társadalmi érdekek képviselete a cél, hanem a személyes hősies küzdelem megjelenítése.

Magyar Péter a politikai színtéren való megjelenésével egy új típusú politikai szereplőként tűnik fel, aki a figyelem középpontjába kerülve képes volt a közéleti diskurzust irányítani. A pedofilügyben adott elnöki kegyelem kapcsán kialakult erkölcsi válságban ő adott egy alternatívát, amely sokak számára hitelesnek tűnt.

A politikai paletta átalakulásával Magyarországon a pártrendszer gyengül, és a Fidesz már inkább a miniszterelnök személyes imázsát tükrözi, míg az ellenzéki oldalon nem sikerült egy erős politikai közösséget létrehozni. A választók egyre inkább kiábrándulnak a hagyományos pártokból és a politikai elitből.

Az Ipsos kutatása szerint a magyarok többsége szerint az ország romokban van, és egy erős vezetőre van szükség, aki visszaveheti az országot a gazdagoktól és hatalmasoktól. Magyar Péter ezt az igényt szolgálja ki, amikor azt mondja, hogy nem csak a NER-elitre, hanem a teljes magyar politikai osztályra lő.

Magyar Péter hitelességét növeli, hogy személyesen is sokat kockáztatott azzal, hogy otthagyta jól fizető állami állásait, és szembement korábbi barátaival és munkatársaival. Ez a választók számára súlyt és hitelességet kölcsönöz neki.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) átszervezése és a fővárosi önkormányzatokat ellenőrző igazgatóság vezetőjének leváltása kapcsán felmerült, hogy ez összefüggésben állhat a főváros kivéreztetését igazoló jelentéssel, azonban az ÁSZ ezt cáfolta. Az ÁSZ megerősítette az igazgató kinevezését, de azt állította, hogy a változások szakmai okokon alapulnak, és semmilyen kapcsolatban nem állnak a fővárosi önkormányzatot érintő vagy bármely más jelentéssel. Az ÁSZ-szal és elnökével, Windisch Lászlóval kapcsolatos sajtóhírek az utóbbi időben többet foglalkoztak Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel folytatott kapcsolata miatt. Varga Judit exférje, Magyar Péter szerint a viszony összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel, mivel az ÁSZ akkor is készített a Fideszről jelentést, amikor Varga még a párt képviselője és EP-listavezetői pozíciójának várományosa volt. Az ÁSZ szerint azonban ez a konkrét eset nem veszélyezteti a független és elfogulatlan tevékenységet.

Magyar Péter legújabb akciójában közvetlenül Orbán Viktorhoz fordult, aki vasárnap összehívta a Védelmi Tanácsot, és este egy videóban jelentkezett, ahol a magyar emberek biztonságának garantálását sürgette az Izrael elleni iráni támadás miatt. Magyar Péter a közösségi médiában tett fel kérdéseket a miniszterelnöknek az óvóhelyekkel kapcsolatban, arra kérve, hogy tájékoztassa a honfitársakat arról, hogy melyik településen hány ember számára áll rendelkezésre megfelelő óvóhely, és ha nem jutna hely a társadalom többségének, akkor miért van ez így, ha már két éve elrendelték a veszélyhelyzetet. Ezt a kérdést további öt biztonságpolitikai kérdéssel egészítette ki, amelyekkel a kormányfő tegnapi videójára reagált, és amelyekben többek között a polgári védelmi szirénák működését, a veszélyhelyzeti terv ismeretét, a katonák külföldi bevetését és a hadra fogható katonák számát firtatta.