Macron: A Stade de France lehet a párizsi olimpia nyitóünnepségének helyszíne

Emmanuel Macron francia elnök szerint alternatív tervek is készen állnak a párizsi nyári olimpia megnyitójára, amennyiben a biztonsági kockázatok ezt szükségessé teszik.

A francia államfő elmondta, hogy a Szajnán tervezett látványos megnyitó ünnepség helyett a Stade de France stadionban is megtarthatják az eseményt, ha a biztonsági kockázatok túl magasnak bizonyulnának. Az eredeti elképzelés szerint a sportolókat hajókon szállítanák a folyó hat kilométeres szakaszán, de a tervezett 600 ezer résztvevőt már 300 ezerre csökkentették logisztikai és biztonsági okokból. A Gérald Darmanin belügyminiszter által említett terrorkészültség miatt a biztonsági intézkedéseket tovább fokozzák, és a következő időszakban országszerte 4000 további katonával erősítik a biztonsági erőket.

Macron a francia médiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a rendfenntartók korábban sosem látott létszámban lesznek jelen, és több forgatókönyvet is kidolgoztak. „Ha úgy látjuk, hogy kockázatos, akkor vannak B és C terveink is” – fogalmazott az elnök, jelezve, hogy a megnyitó időtartamát is rövidíthetik, vagy a helyszínt áthelyezhetik a Stade de France-ba. Azonban hozzátette, hogy a tervek egyelőre változatlanok.

Ez lenne az első alkalom az újkori olimpiák történetében, hogy a megnyitó ünnepséget nem stadionban rendezik meg. A sportolókat több ezer hajó szállítaná a Szajna egy kijelölt szakaszán, de a francia kormány már korábban jelezte, hogy a nézők nem látogathatják ingyenesen az eseményt, csupán a meghívott vendégeknek lesz erre lehetőségük. A megnyitó ünnepség védelmében több mint 45 ezer rendőrt mozgósítanak, mesterlövészeket vezényelnek ki a háztetőkre, valamint a különleges erők tagjait a hajókra.

Macron részletezte, hogy a biztonsági zónákat a megnyitó előtt „napokkal, akár hetekkel” előre kialakítják, a közúti közlekedést bizonyos területeken megtiltják, és a védelmet drónrendszerrel, valamint kibervédelmi intézkedésekkel erősítik meg. A játékok alatt kibertámadásokat is megkísérelhetnek, legyen szó akár hackerekről, akik a stopperórákat célozzák meg a sporteseményeken, vagy a számítógépes rendszereket, vagy akár a közlekedési infrastruktúrát.

A jelenlegi tervek szerint a július 26-i megnyitón 180 hajó vesz részt a Szajnán, az Austerlitz-hídtól az Eiffel-toronyig tartó útvonalon. Ebből 94 hajó a sportolókat, míg 86 a biztonsági és műszaki csapatokat szállítja majd. A ceremónia idejére a légteret 150 kilométeres körzetben lezárják Párizs körül, mivel a biztonsági szolgálatok felkészülnek az esetleges dróntámadásokra.

A francia Belügyminisztérium szerint a biztonsági erők akár egymillió embert is átvizsgálnak a játékok előtt, köztük a sportolókat és a kulcsfontosságú infrastruktúra közelében élőket. Gabriel Attal miniszterelnök hozzátette, hogy 2017 óta 45 terrorcselekményt hiúsítottak meg Franciaországban, ebből kettőt idén.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

(Borítókép: Az olimpiai és paralimpiai játékokat jelképező Párizs 2024 logó a párizsi városháza homlokzatán 2024. március 14-én Párizsban, Franciaországban. Fotó: Pascal Le Segretain / Getty Images)