Külföldön tartózkodók nem szavazhatnak az önkormányzati választáson

A magyar lakcímmel rendelkező állampolgárok, akik június 9-én nem lesznek Magyarországon, nem vehetnek részt az önkormányzati választáson, mivel az alaptörvény ezt nem teszi lehetővé.

A TASZ jogásza, H. Kunos Zsuzsa szerint az alaptörvény alapján a magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok külföldi szavazását az önkormányzati választásokon nem engedélyezi. Az európai parlamenti választáson azonban lehetőség van a külföldön tartózkodók szavazására, de az önkormányzati választáson csak azok szavazhatnak, akik a választás napján Magyarországon tartózkodnak, és átjelentkezéssel a 2024. február 11-ig létesített tartózkodási hely szerinti szavazókörben voksolhatnak.

A Nemzeti Választási Iroda által közzétett ismeretterjesztő videó alapján azok a magyar állampolgárok, akiknek van magyarországi lakcíme, de a választás napján külföldön lesznek, nem jogosultak arra, hogy szavazataikat leadják a polgármester- vagy képviselőjelöltjeikre.

László Róbert választási szakértő az RTL Híradóban elmondta, hogy az önkormányzati választásokon sosem volt lehetőség külképviseleti szavazásra, ez a gyakorlat az országgyűlési és az európai parlamenti választásokra korlátozódik. Hozzátette, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta, 2004-től van lehetőség a külföldön tartózkodók szavazására, de az önkormányzati választásokon ez a lehetőség soha nem állt fenn.

A Nemzeti Választási Iroda szerint a külképviseleteken történő szavazás kivitelezhetetlen lenne, tekintettel arra, hogy több mint 10 ezer különböző szavazólapot kellene eljuttatniuk. Az RTL-nek nyilatkozva a Nemzeti Választási Iroda ezt azzal indokolta, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, illetve a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására várhatóan több mint 10 ezer különböző szavazólap készül majd, és ezeknek a szavazólapoknak határidőben, megfelelő helyre történő eljuttatása a papír alapú szavazás esetében kivitelezhetetlen feladat lenne, valamint a választás eredményének megállapítása is lényegesen több időt venne igénybe.

Kunos Zsuzsa, a TASZ jogásza szerint ez hátrányt jelent azokra nézve, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak. A Nemzeti Választási Iroda YouTube-csatornáján elérhető ismeretterjesztő videókban részletes információkat találhatnak a választópolgárok a szavazáshoz szükséges okmányokról, a mozgó urna igényléséről, valamint az átjelentkezésről másik településre vagy külföldi névjegyzékbe. Az önkormányzati választáson azonban csak azok szavazhatnak, akik a választás napján Magyarországon tartózkodnak.