Hatalmas drogterjesztői hálózatot számoltak fel a magyar rendőrök

Több drogterjesztői hálózatot számoltak fel a hatóságok, amelyek Kiskunhalason, Veresegyházán és Kecskeméten működtek, és a lefoglalt vagyonuk méregdrága ingatlanokat, autókat és jelentős mennyiségű készpénzt foglal magában.

A Pest megyei felderítők az elmúlt év őszén fontos lépést tettek a kristályterjesztés elleni harcban, amikor hét helyszínen kilenc drogterjesztőt fogtak el, és több százmilliós vagyon visszaszerzésére intézkedtek. A mostani akció során K. Csabát és élettársát, N. Brigittát fogták el, akik korábban M. Sándortól és L. Endrétől szerezték be az árujukat. K. Csaba kecskeméti elfogása során az autójából 513 gramm kristály és több mint 2 millió forint került elő, míg Veresegyházon további kábítószert találtak egy parkoló autóban.

A gyanúsítottak bérelt széfeiben 77 tétel arany ékszert és több mint 40 millió forintot találtak. A bűnös bevételükből származó befektetéseiket családtagok nevére írták, így több tízmilliós ingatlanokat és nagy értékű autókat, mint egy Mercedes AMG és egy BMW X6, szereztek. K. Csaba és N. Brigitta nem tett vallomást, és ellenük új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatódik az eljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szegedi osztályának nyomozása során egy szegedi házaspár és egy kiskunhalasi férfi került a hatóságok látókörébe. Az akció során K. Csabát éppen akkor fogták el, amikor fél kilogramm kábítószert adott át R. Norbertnek, aki ezért 740 ezer forintot fizetett. A szegedi házaspár és R. Norbert otthonait átkutatták, és az ott talált illegális szereket, valamint a drogértékesítéshez használt eszközöket lefoglalták. Az érintettek ellen új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatnak további eljárást.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Terrorelhárítási Központ és a Pest vármegyei rendőrség összehangolt rajtaütésekben vett részt, amelyek során K. Csabát és R. Norbertet elfogták, és megtalálták az adásvétel tárgyát képező 540 gramm kábítószert, valamint annak ellenértékét, 700 ezer forint készpénzt is. A szegedi házaspár 2023 májusától az elfogásáig naponta 70-240 ezer forint értékben értékesített "kristályként" ismert új pszichoaktív szert, a grammját 5000 és 7500 forintért. R. Norbert tavaly májustól 41 kiló, azaz 725 adag pszichoaktív szert adott el. A gyanúsítottak letartóztatását időközben elrendelte a Szegedi Járásbíróság.

Balog Gábor, a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője szerint az új pszichoaktív szerekkel való visszaélések jelentenek fokozott problémát, mivel ezek olcsóbban beszerezhetők és könnyebben hozzáférhetők a klasszikus kábítószereknél. Az elkövetői kör gyakran "rokoni, vérségi alapon szerveződik", és tagjai alacsonyabb társadalmi körökből kerülnek ki, szegregált területekről érkezők, akik maguk is fogyasztóként kezdik, majd kereskedőkké válnak.