Klujber Katrin könnyes szemekkel árulta el női kéziválogatottunk legnagyobb titkát

Múlt decemberben, a horvátok elleni világbajnoki csoportmeccsen aratott szenzációs győzelem indította el azt a folyamatot, amely az olimpiai selejtezős siker alapját képezte, és amelynek eredményeként a magyar női kézilabda-válogatott ismét kijutott az ötkarikás játékokra.

A magyar női kézilabda-válogatott csoportgyőztesként kvalifikált a párizsi olimpiára, a 2021-es tokiói játékok után ismét ott lesz a mezőnyben. A selejtezőcsoport megnyerését a csapategység, a mentális erő és a hit jelentette. A britek és a svédek legyőzését vasárnap este a japánok elleni 37–28-as diadal követte.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint a csapat több mint két éve tartó munkájának most beérett a gyümölcse, és kiemelte, hogy a lányok hittek az egység erejében. A szurkolókkal való ünneplés a Főnix Arénában még különlegesebbé tette a kvalifikációt Klujber Katrin és társai számára.

Klujber Katrin, a Ferencváros átlövője, aki a japánok elleni meccs legjobbjának is megválasztottak, elmondta, hogy öröm, büszkeség és megkönnyebbülés kavarog benne. Vasárnap tizenegy gólig jutott, és mindkét meccsen kulcsszerepet vállalt a dominancia megalapozásában.

Győri-Lukács Viktória a horvátok elleni 23–22-es siker fontosságát emelte ki, amely a csapat mentális állapotára is nagy hatással volt. Márton Gréta, a Ferencváros balszélsője szerint fantasztikus érzés volt hazai közönség előtt olimpiai kvótát ünnepelni.

Kuczora Csenge, aki a japánok elleni győztes mérkőzésen három gólt szerzett, elmondta, hogy fantasztikus érzés volt a selejtező, és még nem is tudja elhinni, hogy ott lesz egy olimpián. Füzi-Tóvízi Petra, aki már egyszer lemaradt az olimpiáról, most mindenre kész, hogy bekerüljön a keretbe és bizonyíthasson Párizsban.

A keret legfiatalabb tagja, Simon Petra is kivette a részét a diadalmenetből, és már alig várja, hogy átélhesse az olimpiai szellemet. A női kézilabda-válogatott tizenhárom lehetőségből nyolcadszor sikerült kijutnia az olimpiára.

A debreceni kvalifikációs tornát a magyarok nyerték, a második kvóta a svédekhez került, Japán a harmadik helyen végzett, míg a britek három vereséggel zárták a tornát. 2004 óta először fordul elő, hogy mind a női, mind a férfi kézilabda-válogatottunk ott lesz az olimpián.

Női kézilabda, olimpiai selejtezőtorna, Debrecen

3. forduló

  • Nagy-Britannia–Svédország 8–52 (6–26)
  • Magyarország–Japán 37–28 (18–11)

Korábban játszották
1. forduló (április 11., csütörtök)

  • Magyarország–Nagy-Britannia 49–11 (24–6)
  • Svédország–Japán 35–28 (17–13)

2. forduló (április 12., péntek)

  • Magyarország–Svédország 28–25 (15–11)
  • Japán–Nagy-Britannia 43–16 (25–9)

A csoport végeredménye: 1.: Magyarország 6 pont, 2.: Svédország 4, 3.: Japán 2, 4.: Nagy-Britannia 0.

A párizsi olimpia női kézilabdatornájának sorsolási kalapjai:

    1. Norvégia, MAGYARORSZÁG
    1. Hollandia, Németország
    1. Szlovénia, Spanyolország
    1. Svédország, Franciaország
    1. Dánia, Brazília
    1. Angola, Dél-Korea

A magyar női válogatott kerete

  • Kapusok: BÖDE-BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEMEREY Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
  • Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (SG BBM Bietigheim, német), GYŐRI-LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
  • Jobbátlövők: KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), PAPP Nikolett (SCM Gloria Buzau, román)
  • Irányítók: VÁMOS Petra (DVSC SCHAEFFLER), DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga (Moyra-Budaörs), SIMON Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
  • Beállók: BORDÁS Réka (Praktiker-Vác), FÜZI-TÓVIZI Petra (DVSC SCHAEFFLER), PÁSZTOR Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
  • Balátlövők: JUHÁSZ Gréta (Kisvárda Master Good SE), KÁCSOR Gréta (DVSC SCHAEFFLER), KUCZORA Csenge (Praktiker-Vác)
  • Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-SCHATZL Nadine (Győri Audi ETO)

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)