Kiszomboron megdőlt az országos melegrekord, de érkeznek a fagyok

Közel négy fokkal megdőlt az országos melegrekord hétfőn, Kiszomboron 31,4 fokot mértek, majd a hőség után hidegfront érkezik, amely tartósan alacsony hőmérsékletet hoz.

Az Időkép cikke szerint Kiszomboron a hőmérséklet elérte a 31,4 fokot, ezzel megdöntve az 1952-ben Csongrádon mért 27,6 fokos eddigi rekordot. A Hungaromet mérései alapján a korábbi rekord, amit szintén 1952-ben Csongrádon mértek, számos állomáson megdőlt. A legmelegebbet Kiszomboron mérte a Hungaromet, itt 31,4 fok volt a legmelegebb délutáni órákban, ami közel 4 fokos rekorddöntést jelent.

Bodán az országos napi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord is megdőlt, itt csak 15,9 fokig hűlt a levegő, ami 1,9 fokkal magasabb az 1989-es rekordnál. A korábbi rekordot Gyöngyös és Kisbér tartotta 14,0 fokkal, amelyeket 1989-ben mért a Hungaromet. A fővárosban, a János-hegyen is új minimum érték rekord született 14,6 fokkal, míg Újpesten a 26,8 fokos hőmérséklet szintén rekordot jelentett, bár ez az előző csúcstól mindössze 0,6 fokkal magasabb. Eddig ezen a napon a fővárosi rekordot Budakeszi erdő állomás tartotta, 1939-ben itt 14,0 fokot mértek.

A cikk írásának idején már érkezett a hidegfront, amely szupercellákat hozott Sopron és Mosonmagyaróvár térségébe, ahol borsó nagyságú jég is esett. Északnyugaton a hőmérséklet jelentősen lehűlt, Sopronban a késő délutáni órákban már csak 13 fokot mértek.

A következő időszakban a hideg idő lesz a jellemző, tartósan alacsony hőmérsékletre kell számítani, és egy-két hétig nem várható felmelegedés. Az Időkép előrejelzése szerint pénteken és szombaton a szélvédett, fagyzugos helyeken akár mínusz egy, mínusz két fokot is mérhetünk. Az Időkép szerint hőmérséklet ügyileg márciusba ugrunk vissza, és az átlagosnál hidegebb idő viszonylag tartósan megmarad.