Kína helyi gyártású chipekre vált az állami mobilszolgáltatóknál

Az amerikai-kínai technológiai feszültség újabb fejezetéhez érkeztünk, amely most az Intel és az AMD vállalatokat érinti hátrányosan.

Az Egyesült Államok korábban betiltotta a Huawei és ZTE kínai vállalatok eszközeit, azzal az indokkal, hogy azok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, és kötelezte az amerikai mobilszolgáltatókat, hogy távolítsák el ezeket a termékeket a meglévő infrastruktúrájukból. Most Kína is hasonló lépéseket tesz, a The Wall Street Journal értesülései szerint a kínai ipari- és technológiai minisztérium arra szólította fel a China Mobile és a China Telecom állami mobilszolgáltatókat, hogy vizsgálják meg és cseréljék le a nem helyi gyártású chipeket a hálózataikban.

A kínai lapkák minősége és teljesítménye az elmúlt években jelentősen javult, ezáltal lehetővé vált a nem helyi gyártású chipek kiváltása. A China Mobile és a China Telecom számára ez azt jelenti, hogy meg kell határozniuk, milyen ütemezésben történik meg a cseréjük.

Ez a fejlemény elsősorban az Intelt és az AMD-t sújtja, hiszen ezek a vállalatok dominálnak a hálózati berendezésekben használt chipek piacán. Különösen az Intel számára jelent nagy veszteséget, mivel Kína volt a legnagyobb piacuk 2023-ban, ahol a bevételeik 27%-át realizálták.

A kínai kormány korábban már megtette az első lépéseket az amerikai technológiai termékek kiszorítására, amikor betiltotta az Intel és AMD processzorok, valamint a Windows operációs rendszer használatát a kormányzati számítógépeken.