Kim Ir Szen, az észak-koreai diktatúra megteremtője

Kim Ir Szen észak-koreai diktátor, aki a kommunista politikus volt pártfőtitkár, miniszterelnök és elnök is, 112 évvel ezelőtt, 1912. április 15-én született, és ő alapozta meg a máig fennálló észak-koreai rendszert.

Kim Ir Szen egy Mangjongde nevű falucskában látta meg a napvilágot, ami ma Phenjan egyik külvárosa, és családjával 1920 körül költözött át a Koreához közeli Jilin kínai tartományba, valószínűleg az országban kitört éhínség miatt. A középiskolai évei alatt ismerkedett meg a kommunista eszmékkel, majd 1929-ben titkos szervezetet alapított, amiért börtönbe is került. Szabadulása után a Kínai Kommunista Párt tagja lett, és állítólag japánellenes gerillaharcosként vett részt a Koreát megszálló japánok elleni küzdelemben. A második világháborút a Szovjetunióban, a Vörös Hadsereg tagjaként harcolta végig.

Korea felszabadulása után Sztálin első számú jelöltjeként tért haza, hogy végrehajtsa a kommunista átalakulást, és 1948-ban megszerezte az Észak-Koreai Kommunista Párt élén a miniszterelnöki pozíciót. Az ország egyesítésére törekedve, és Sztálin, valamint Mao Ce-tung engedélyével, 1950. június 25-én az észak-koreai hadsereg megtámadta Dél-Koreát, de az Egyesült Államok közbelépése megakadályozta a terveiket. A koreai háborúban a frontvonal végül a Koreai-félsziget középső részén állapodott meg, és a felek két év állóháború után fegyverszünetet kötöttek, létrehozva a demilitarizált övezetet.

A háború után Kim Ir Szen a hatalom megszilárdítására és politikai riválisai likvidálására összpontosított. Sztálin mintájára alakította át az államszervezetet, ami kollektivizálással, személyi kultusz kiépítésével és a terror általánosításával járt. Egy saját ideológiát is létrehozott, amely a kommunizmust ötvözte a hagyományos koreai konfuciánus elvekkel. Az új rendszerben a nyomor és az éhezés volt jellemző, amit a folyamatos fegyverkezés is súlyosbított. Kim nem adta fel Korea egyesítésének tervét, és az északi hadsereg többek között 1968-ban megkísérelte a dél-koreai elnök meggyilkolását is. Kim Ir Szen 1994. július 8-án halt meg szívrohamban, és halála után legidősebb fia, Kim Dzsong Il vette át az ország vezetését. Kim Ir Szen testét bebalzsamozva, üvegkoporsóban helyezték el a phenjani Kumszuszan Emlékpalotában.