Az Alkotmánybíróság új elnökének keresése

Sulyok Tamás köztársasági elnökké választása és Trócsányi László visszautasítása után kérdéses, ki lesz az Alkotmánybíróság új elnöke.

A kormánypártok Sulyok Tamás államfővé választása után Trócsányi Lászlót jelölték az Alkotmánybíróság megüresedő helyére, azonban ő visszautasította a felkérést. Jelenleg az Alkotmánybíróságnak nincs elnöke, mivel Sulyok Tamást március 5-ei hatállyal választották meg államfőnek. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be a jelölést Trócsányira, aki azonban egyetemi kötelezettségeire hivatkozva nem fogadta el a pozíciót.

Salamon László jelenleg vezeti a testületet elnökhelyettesként, miután Sulyok Tamás javaslatára titkos szavazással megválasztották. Trócsányi korábban, 2007 és 2010 között már tagja volt az Alkotmánybíróságnak, és a törvények szerint a 12 évre megválasztott bírók nem újraválaszthatók, de egy korábbi szabályozás értelmében az előzőleg kilenc évre megválasztott bírók egyszer mégis ismételhetnek.

A kormánypártokon belül többen is úgy vélik, hogy az új elnököt a jelenlegi tagok közül kellene megválasztani, és emlegetik id. Lomnici Zoltán és Patyi András nevét is, akiknek megfelelő tapasztalatuk van a vezetői pozíciókban. A kormánypártokban felmerült az is, hogy a grémium élére női alkotmánybírót válasszanak, hiszen jelenleg öt hölgy is tagja a testületnek.

Az Alkotmánybíróság eddigi elnökei között olyan nevek szerepelnek, mint Sólyom László, Németh János, Holló András, Bihari Mihály, Paczolay Péter, Lenkovics Barnabás és Sulyok Tamás. A kormánypártok azonban még nem álltak elő új jelölttel, és az Index információi szerint lehetséges, hogy az új tag, illetve az elnök jelölésével megvárják a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokat. Korábban már volt rá példa, hogy hosszabb ideig elnökhelyettes állt a testület élén, mint Sulyok Tamás, aki hét hónapon keresztül látta el az elnöki jogköröket.