Kendernay János visszalép Kovács Gergely javára a XII. kerületi előválasztáson

Az LMP-s Kendernay János bejelentette, hogy nem vesz részt a hegyvidéki előválasztáson, és támogatja a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) jelöltjét, Kovács Gergelyt.

Az eredetileg az előválasztáson részt vevő LMP-s jelölt, Kendernay János, visszalépését jelentette be a XII. kerületi polgármester-választástól. Kendernay gratulált a vasárnap este lezárult előválasztás győztesének, Kovács Gergelynek, és kijelentette, hogy a továbbiakban az ő és a 12 egyéni ellenzéki képviselőjelölt kampányát fogja támogatni.

Kendernay szerint az előválasztás fontos lépés volt a Hegyvidéki Fidesz önkormányzatának leváltása felé, amelyet a zöld környezet mértéktelen pusztításával vádol. A politikus azt is hozzátette, hogy az előválasztáson való részvételét azért mondta le, mert nem minden párt fogadta el a megmérettetés szabály- és feltételrendszerét, és nem kívánt részt venni egy kétértelmű kimenetelű folyamatban. Kendernay hátralépését egyrészt a verseny fókuszálására, másrészt egy világos politikai protest nyomatékosítására használta fel.

A Facebook-posztjában Kendernay minden ellenzéki pártot arra kér, hogy aktívan támogassák Kovács Gergelyt. Az előválasztáson Kendernay egyébként nem vett részt, azon három jelölt indult: Kovács Gergely mellett Farkas Csaba, a kerület korábbi rendőrkapitánya a Momentum polgármester-jelöltje és Visi Piroska, a helyi civilek jelöltje. Kendernay a kimaradást azzal indokolta, hogy az LMP – Magyarország Zöld Pártjának polgármester-jelöltjeként nem kívánta a nevét adni „egy kétértelmű és bizonytalan kimenetelű előválasztáshoz”.

Kendernay felszólította a többi ellenzéki pártot, hogy tartsák tiszteletben az eredményt, és támogassák Kovács és a képviselő-jelöltek kampányát. Szerinte a Momentum megsértette a kampány viselkedési kódexét, így bízik benne, hogy levonják belőle a szükséges tanulságokat.

A hegyvidéki előválasztáson hatalmas Kutyapárt-győzelem született, a végleges adatok alapján Kovács Gergely (MKKP) 3829, Visi Piroska (civilek) 1276, Farkas Csaba (Momentum) 1161 szavazatot kapott. Ez azt jelenti, hogy a megállapodásban részt vevő pártok egyezsége értelmében a 61,11 százalékot kapott Kovács Gergely lesz a kormánypárti Fonti Krisztina kihívója június 9-én, valamint a 12 egyéni önkormányzati választókerületből 8-ban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt állíthat jelöltet.

A XII. kerületben az ellenzéki pártok közül a Momentum és a DK Farkas Csabát, Hegyvidék korábbi rendőrkapitányát, a Kétfarkú Kutya Párt pedig Kovács Gergelyt indította az előválasztáson, amin részt vett a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület polgármesterjelöltje, Visi Piroska is. A kerület azért vált izgalmas tereppé, hogy kiderült, 18 év után Pokorni Zoltán visszavonul. Helyette a Fidesz a kerületi alpolgármestert, Fonti Krisztinát indítja.

Június 9-én így a hegyvidéki lakosok Kovács Gergely és Fonti Krisztina, a Fidesz–KDNP XII. kerületi alpolgármestere közül választhatják ki, hogy ki vezesse a következő öt évben a kerületet.

Kovács Gergelynek most az a feladata, hogy meggyőzze a Hegyvidék lakóit arról, hogy a Kutyapárt nem vicc, csak vicces, és alkalmas komoly munkára, így a kerület vezetésére is. A Kutyapárt erősödéséhez az ellenzéki pártok gyengélkedésén kívül több tényező is hozzátett, például a párt megítélése is megváltozott, és Kovács egy olyan szervezetet épített fel, amely egyszerre tudott humorizálva lavírozni az ellenzéki pártok és a hatalom között. Kovács Gergely a Széll Kálmán téren tartott rendezvényen is bizonyította, hogy a pártja komoly szereplője lehet a politikai életnek.

(Borítókép: Kovács Gergely 2024. március 15-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)