A forint árfolyamának változása az izraeli incidens és a piaci mozgások hatására

Szombatról vasárnapra történt iráni támadás Izrael ellen, amely után Teherán bejelentette a konfliktus lezárását, de a piaci szereplők aggodalmát kiválthatja az esetleges izraeli válasz. Ennek eredményeképpen a nemzetközi piacokon, így a forint piacán is mérsékelt elmozdulások figyelhetők meg hétfő reggel.

Az euróval szembeni forint árfolyam hétfő reggel 392,43-as szinten mozgott, ami további gyengülést jelent az előző heti 389-es szinthez képest. A dollár-forint árfolyam is kisebb negatív korrekcióban volt a pénteki jelentős forintgyengülés után, jelenleg 368,41-es szinten állt a kurzus. A svájci frankért pedig 402,86 forintot kellett adni. Azonban a nap folyamán a forint tovább gyengült, az euró árfolyama a 394,12-es szintre emelkedett, míg a dollár-forint kurzusa a 370,93-as szintig szúrt fel, ami az idei mélypontot jelenti, és legutóbb tavaly október elején volt ilyen gyenge a forint a zöldhasúval szemben.

A dollár erősödése az euróval szemben is megfigyelhető volt, miután a vártnál magasabb amerikai inflációs adatok megváltoztatták a kamatvágással kapcsolatos várakozásokat, és a dollár tavaly október óta nem látott szintre erősödött az euróval szemben. Az euró jegyzése 1,0652 dollárra erősödött a péntek esti 1,0643 dollárról.

A gazdasági események tekintetében a következő időszak várhatóan visszafogottabb lesz, de figyelemmel kell kísérni, hogy az amerikai inflációs adatok közzététele valóban tartós változást hoz-e a dollár árazásában, és ennek milyen hatása lesz a kereskedésre.