Az iráni támadás és annak lehetséges hatása az olajárakra és a nemesfémek piacára

Újra fellángoltak a közel-keleti háborús félelmek, ami sosem tesz jót az olajárnak, és most Irán drón- és rakétatámadása Izrael ellen tovább növelheti az árakat, miközben a nemesfémek piacán is fokozódhat a volatilitás.

Irán több mint 300 drónnal és rakétával támadta meg Izraelt, és bár az ország az ENSZ-képviseleten keresztül bejelentette, hogy ezzel befejeződtek a harcok, a befektetők továbbra is aggodalommal tekintenek a helyzetre. Andy Lipow, a Lipow Oil Associates elnöke szerint, ha az iráni olajkutakat vagy exportlétesítményeket támadás érné, az Brent nyersolaj árát 100 dolláros szintre emelhetné, míg a Hormuzi-szoros lezárása esetén akár 120-130 dolláros hordónkénti ár is elképzelhető lenne. Hétfő reggel a Brent nyersolaj hordónkénti ára 90 dollár felett mozgott.

Irán jelentős olajkészletekkel rendelkezik, és az OPEC harmadik legnagyobb olajtermelője, így a feszültségek különösen érzékenyen érinthetik az olajpiacot. Az olajipari fejlesztések elmaradása miatt a kínálat nem stabil, ami tovább fokozhatja az áremelkedés esélyét konfliktus esetén. Josh Young, a Bison Interests befektetési cég portfóliómenedzsere szerint az elmúlt évtizedben nem történt elegendő beruházás az új kitermelőhelyek feltárására és a meglévő infrastruktúra fejlesztésére, ami új történelmi rekordokhoz vezethet az olajárakban, és az olajiparban látható jelentős alulfinanszírozottság miatt is nagy annak esélye, hogy ellátási zavarok esetén az árak jóval 100 dollár fölé emelkedjenek. Egy Morgan Stanley tanulmányra hivatkozva Young megjegyezte, hogy ha nem fektetnek be az olajkutak fejlesztésébe, azok 15 százalékkal veszíthetnek hatékonyságukból.

A pénzügyi piacokon a növekvő feszültség komoly félelmet kelthet, ami átmeneti esést eredményezhet többek között az aranynál és az ezüstnél is, amelyek hagyományosan menekülőeszköznek számítanak. Peter Spina, a GoldSeek alapítója szerint a mostani helyzet "egy életre szóló" vásárlási lehetőséget jelenthet az aranyba és ezüstbe fektetők számára. Úgy véli, hogy a mostani aranyárfolyamba már be van árazva mindenféle potenciális feszültség és kockázat, beleértve egy lehetséges háborút is a Közel-Keleten, ezért ha esni kezdene az arany jegyzése, akkor érdemes lehet szerinte vásárolni. A befektetőknek fel kell készülniük a volatilitásra, és érdemes lehet kihasználni az esetleges áreséseket a nemesfémek piacán.

Joe Biden amerikai elnök bár elítélte Irán támadását Izrael ellen és megerősítette Amerika elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, azonban az Egyesült Államok nem vesz részt közvetlen támadó műveletekben Irán ellen. David Bassanese makrogazdasági elemző szerint azonban ha Irán tovább fokozza a feszültséget, az Egyesült Államok és szövetségesei akár szigorúbb szankciókat is bevezethetnek.