Irán kudarca Izrael ellen – A nagyhatalmi álarc mögötti valóság

Amikor Irán bejelentette, hogy bosszút áll Izraelen, sokan várták a drónok, rakéták és robotrepülőgépek tömeges bevetését, ám a támadás eredménye kiábrándító lehetett Teherán számára. A perzsa állam ballisztikus- és cirkálórakéta készletének pontos nagyságát nehéz meghatározni, de a becslések több tízezres nagyságrendűre teszik. Irán 11 hazai fejlesztésű ballisztikus rakétával rendelkezik, amelyek elérhetik Izraelt, és legalább egy, maximum három robotrepülőgéppel, bár a Szumár hatótávolságáról nincsenek megbízható információk.

A támadás során a károk minimálisak maradtak, Jeruzsálem szerint a bejövő fegyverek 99%-a semmisült meg még a levegőben, ami valószínűleg 90% környékén mozoghat. A legkomolyabb kár egy C-130-as közepes szállítógép és hangárja megrongálódásában, valamint az észak-izraeli autóutak aszfaltjának károsodásában merült ki. A hétvégén Irán több mint 300 cirkálórakétát, ballisztikus rakétát és drónt lőtt ki Izraelre, de az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szövetséges országok segítségével több mint 90%-os hatékonysággal semlegesítette a támadást.

A támadás előrejelzése és a védekezés

Irán április elseje óta fenyegetőzött, így Izrael és szövetségesei felkészülhettek a támadásra, ismerve annak időpontját és a tervezett fegyverek arányát. A Sahed drónok bevetése inkább a légvédelem lekötésére szolgált, de a drónoknak 8-9 órára volt szükségük Izrael eléréséhez, míg a rakétáknak kevesebb mint egy óra. Az iráni fegyverek többsége nem is érte el az izraeli légteret, az izraeli, amerikai, brit, jordániai és esetleg szaúdi légierő gépei gyakorlatilag éjszakai lőgyakorlatot tartottak a térségben. Az amerikai hadsereg már korábban kilőtte azokat a szerkezeteket, amelyek Szíria, Irak és Jordánia területén átrepülve próbáltak Izrael fölé érni.

Az iráni stratégia és a nemzetközi megítélés

Az iráni csapásmérő fegyverek minősége nem rossz, Szíriában például pontos találatokat értek el bizonyos ballisztikus rakétatípusok, és a Sahed drónok is használható fegyvernek számítanak. Lehetséges, hogy Irán korlátozott csapást mért Izraelre, hogy elgondolkoztassák Jeruzsálemet a komolyabb válaszcsapások alkalmazásának megéri-e. Az interneten terjedő felvételek, amelyek a lángokban álló Jeruzsálemet ábrázolják, valójában korábbi támadások összeollózott képei, amelyekkel Irán támogatói „elsöprő bosszút álltak” az áprilisi izraeli támadásért.

Izrael most dönthet arról, hogy szükségét érzi-e egy sokkal pusztítóbb válaszcsapás indításának, de valószínűleg nem vágyakoznak egy elhúzódó háborúra a térség egyik legnagyobb katonai erejével. Az Egyesült Államok egyértelműen kijelentette, hogy nem támogatja Izrael ellencsapását, és Joe Biden elnök elítélte az iráni akciót, amelyről kiderült, hogy Teherán egy nappal korábban tájékoztatta a Fehér Házat. Az izraeli katonai kabinet megosztott azzal kapcsolatosan, hogy pontosan mit reagáljon, de a konszenzus az, hogy lesz majd valamilyen válaszcsapás, de nem most és nem biztos, hogy közvetlen Irán területe ellen irányuló katonai akció lesz.

Izrael válaszlehetőségei

Az izraeli kormány radikálisabb nacionalista szárnyához sorolt Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter már az iráni katonai akció másnapján kiírta X-fiókjára, hogy itt az ideje egy elsöprő támadásnak. Ha Izrael megtorló csapást indít, szinte kizárt, hogy bármilyen szárazföldi katonai akció lesz Irán ellen. A megtorló csapás hasonló, de nagyobb intenzitású lehet, mint az iráni támadás, a főszerepet a légierő (IAF) és nem pedig a drónképesség kapná, Izrael nagy számban támaszkodna ötödik generációs F-35I típusú lopakodó vadászbombázóira.

Egy ilyen katonai akció természetesen hatalmas kockázattal jár Izrael számára, még egy megfelelően előkészített katonai akció esetén is van rá esély, hogy a zsidó állam értékes repülőgépeket, pilótákat veszít a támadás során. Az izraeli haderőtől komoly erőforrásokat von el már a gázai háború is, ráadásul a jelenlegi kormány rendkívül népszerűtlen.

Az alternatívák között szerepelhetnek további támadások az IRGC, illetve a Kudsz-erők létesítményei és vezetői ellen Szíriában, Irakban és Libanonban, a Gázai-övezet elleni támadóműveletek eszkalációja, invázió Rafah ellen, vagy a Moszad fokozott aktivitása Iránon belül. Nehéz elképzelni jelenleg, hogy olyan megoldás születhet, amely a következő években szavatolja a két ősi rivális békés együttélését.