Irán elfoglalt egy Izraellel kapcsolatban álló kereskedelmi hajót

A BBC által közzétett felvételek tanúsága szerint Irán elfoglalta az Izraellel kapcsolatban álló MSC Aries nevű kereskedelmi hajót, amely a Hormuzi-szoroson haladt át. A támadás órákkal azelőtt történt, hogy Irán drónokkal és rakétákkal támadta meg Izraelt.

A BBC birtokába került felvételek alapján két iráni különleges erők tagja egy helikopterről ereszkedett le a portugál zászló alatt közlekedő MSC Aries fedélzetére. Az Irna állami hírügynökség jelentése szerint az Iszlám Forradalmi Gárdák Haditengerészeti Hadtestének (IRGC) flottája foglalta el a hajót, mivel az „kapcsolatban állt Izraellel”. A hajón tartózkodó 25 főből 17-en indiai állampolgárok, és a BBC információi szerint az indiai tisztviselők hamarosan találkozhatnak a legénységgel.

Izrael április elsején támadást hajtott végre Irán damaszkuszi nagykövetségére, ahol megölték Mohammad Reza Zahedi tábornokot, a Forradalmi Gárda egyik vezetőjét. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője ezt államuk elleni közvetlen támadásként értékelte, és bosszút fogadott.

A Guardian szerint Emmanuel Macron francia elnök arra szólította fel Izraelt, hogy kerülje az eszkalációt, és Franciaország is mindent megtesz ennek érdekében. A Fehér Ház közleménye szerint az Egyesült Államok nem vesz részt semmilyen Irán elleni megtorló akcióban. Izrael válaszlépéseinek részletei egyelőre nem ismertek.

A hvg360-nak nyilatkozó szemtanúk beszámoltak arról, hogyan élték meg a támadást, és ezek a beszámolók a hvg360 oldalán olvashatók.