A világ legnagyobb megújulóenergia-parkjának indítása Indiában

Indiában megkezdődött a világ legnagyobb zöldenergia-farmjának, a Khavda napelemparknak a beüzemelése, amely többféle megújuló energiaforrást használ az áramtermelésre, és a teljes kapacitásának kiépítése évekig fog tartani.

A Gudzsarát államban található Khavda napelempark becsült csúcskapacitása meghaladja a 30 GW-ot, és a terület nagysága ötszöröse Párizsének. Az Adani Green Energy által üzemeltetett park első szakaszában már mintegy 1000 MW napenergia-kapacitást kapcsoltak be, és a teljes rendszer 2029-re várhatóan teljesen üzemkész lesz.

A beruházás nemcsak a fosszilis energiahordozók felhasználását csökkenti, hanem körülbelül 15 200 új munkahelyet is teremt. Gudzsarát államot a magas napsugárzás és a kedvező szélsebesség miatt választották, ami lehetővé teszi, hogy itt épüljön meg India legnagyobb szárazföldi szélturbina-generátora 5,2 MW-os kapacitással.

A parkban használt bifaciális napelemek mindkét oldalukkal képesek áramot termelni, és mozgathatók is, így a Nap mozgását követve maximalizálják az energiatermelést. A panelekről a port vízmentesen, robotok segítségével távolítják el.

A teljes kapacitással működő park várhatóan 16,1 millió háztartást lát majd el elektromos árammal, és évente 58 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerülhet a légkörbe, ami 2761 millió fa szén-dioxid megkötési kapacitásával ér fel. Ez a mennyiség megfelel 60 300 tonna szenet elégetésének, vagy 12,6 millió autóval kevesebbnek az utakon.

Az indiai rekorder park megépítése összhangban áll a globális trendekkel, hiszen a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint 2026-ig a megújuló energiaforrások kapacitásbővítésének több mint fele Indiából származik majd, és az ország célja, hogy 2030-ra a villamosenergia-szükségletének 40 százalékát megújuló forrásokból nyerje.