Tudja meg, hogyan szabaduljon meg a feleslegessé vált kütyüktől

A CNET felmérése szerint a felnőttek 75%-a nem rendelkezik készülék-ártalmatlanítási tervvel, ami azt jelenti, hogy sokan nem tudják, hogyan kezeljék a már nem használt eszközeiket.

Az ENSZ-jelentés szerint az e-hulladék mennyisége világszerte növekszik, és az eszközök ötször gyorsabban kerülnek a szemétbe, mint ahogyan újrahasznosítanák őket. A CNET felmérése rávilágít arra, hogy az Egyesült Államokban a felnőttek háromnegyede (75%) nélkülöz konkrét tervet a használaton kívüli készülékek megfelelő kezelésére.

A technológiai óriások, mint a Lenovo, az LG, a Panasonic, a Samsung és a Sony, a CES 2024 kiállításon aláírták a Consumer Technology Circularity Initiative-t, amely a környezettudatos termelést célozza meg. A Google a javításhoz való jog mozgalmat támogató új politikáját hirdette meg, míg az Apple már két évvel ezelőtt elindította az iPhone-ok önkiszolgáló javítási programját.

A felmérésben részt vevők 48%-a állította, hogy "nincs terve" a nem használt eszközeik kezelésére, 27%-uk "valamilyen terve van, de nem határozott", és csak 25% mondta, hogy "igen, van tervem" a készülékek újrahasznosítására vagy más módon történő eltávolítására.

Az eszközök eltávolításának módjai között szerepel a kidobás (18%), a cserélés vagy frissítés (28%), másoknak való továbbadás (28%), eladás (23%), jótékony célra való felajánlás (22%), valamint a javítási vagy felújítási szolgáltatások igénybevétele (13%).

: (cnet.com)