Hidegfront érkezik szupercellákkal, lehűléssel és esővel

Hétfő délután észak-északnyugati irányból hidegfront érkezik hazánkba, melyet záporok és zivatarok kísérhetnek, és amelyek között heves viharok, sőt szupercellák is kialakulhatnak. Az ország északnyugati részében már megérkezett a hidegfront, és a veszélyjelzés szerint több vármegyében hevesebb zivatarokra kell számítani, melyeket villámlások, erős szél és jégeső is kísérhet.

A hidegfront megérkezése elsősorban az ország északi részén várható, ahol a zivatarokat viharos erejű kifutószél jellemezheti, helyenként akár 90 kilométer/órás széllökésekkel. Emiatt az érintett területekre másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A viharokhoz nemcsak erős szél, hanem intenzív csapadék és helyenként jégeső is társulhat, ami tovább növeli a veszélyt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyére narancsszínű, míg kilenc másik megyére citromsárga figyelmeztetést rendeltek el.

Erős lehűlést jósolnak a meteorológusok erre a hétre, ami a gyümölcsösöknek és zöldségkultúráknak is komoly kihívást jelenthet. Ha az előrejelzés beválik és a lehűléssel érkezik egy 20-30 milliméter eső is, az nagyon jól jönne, mivel a talaj felső része már kiszáradt. A nappali hőmérséklet jelentős visszaesése, 25-27 fokról 8-13 fokra, önmagában nem jelent gondot, ha nem tart tovább 3-4 napnál. A gyümölcsültetvények és zöldségkultúrák nem fogják különösen megsínyleni ezt a visszaesést, hacsak nem alakulnak ki 0 fok alatti hőmérsékletek. Ilyen esetben azonban már komoly károkat okozhatnak a gyümölcsültetvényeken.

A közelgő lehűlés azonnal okozhat károkat? Ha nem lesz 0 vagy -1 fok alatti hőmérséklet, akkor egy 3-4 napos lehűlés nem fogja különösebben földhöz vágni sem a zöldség, sem a gyümölcskultúrákat. Ha azonban a hőmérséklet ez alá süllyed, akkor a gyümölcsültetvények veszélybe kerülnek. A remények szerint nem lesz fagypont alatti a hőmérséklet.

Hogyan lehet védekezni a fagy ellen? A zöldségkultúrák kevésbé vannak veszélyben, egy talajmenti fagy esetén maximum pár napra megtorpannak a növekedésben. Ha szélcsenddel jár a lehűlés, akkor az ellen korlátok között, de tudunk védekezni. Ha viszont a lehűlés erősebb légmozgással jár, akkor nem tudunk védekezni. Mindenki reméli a legjobbakat.