Embercsempész ámokfutása Budapesten

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy grúz férfi ellen, aki 35 embert próbált Magyarországról kicsempészni, majd autós ámokfutást rendezett, ami egy balesettel ért véget Budapesten. A vádlott ellen fegyházbüntetést és kiutasítást kezdeményeztek.

2022 decemberében a grúz férfi vállalta, hogy egy kisteherautóval több jogellenes határátlépőt szállítson Magyarországról. A járművet, amelynek szellőztetés nélküli raktere nem volt megfelelő az utasok biztonságos szállítására, Varsóban bérelték ki. A vádlott egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül kapott utasításokat, és 2022. december 27-én 35 személyt – 20 szírt és 15 marokkóit – vett fel Domaszék környékén, akik korábban embercsempészek segítségével létrákon másztak át a határzáron.

A férfi az M5 autópályán keresztül Budapest felé vette az irányt, hogy a rakterében rejtőzőket Ausztriába szállítsa. A rendőrség azonban észlelte a járművet, és megpróbálta megállítani, de a vádlott nem állt meg, hanem tovább menekült az M0, az M1 autópályán és az 1 számú főúton keresztül, többször áthajtott a piroson, és több járműre rákormányozott. Végül az I. kerületben, az Attila úton nekihajtott egy rendőrautónak, majd a baleset után kiszállt a kocsiból és megpróbált elmenekülni, de a rendőrök elfogták.

A vádlottat embercsempészés bűntettével vádolják, és a Budai Központi Kerületi Bíróság előtt kell felelnie tetteiért. Az ügyészség fegyházbüntetést és a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárását, valamint a vádlott Magyarországról történő kiutasítását indítványozza. A férfi jelenleg letartóztatásban van, és ügyében májusban várható az előkészítő ülés.

Az elkövető által okozott közlekedési balesetek és a hivatalos személy elleni erőszak miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytatja az eljárást. A vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését, de a rendőrség tovább nyomoz az ügyben. A Központi Nyomozó Főügyészség által kiadott közleményben, amely a Budapesti Rendőr-főkapitányság videóját is tartalmazza, részletek olvashatók a történtekről. Az ütközéskor a furgon jobb első kereke is kitört, így az embercsempész futva próbált elmenekülni a helyszínről, de a rendőrök utolérték és elfogták.

2022 végén és a következő év elején számos olyan közúti baleset történt Magyarországon, amelyekről kiderült, embercsempészek okozták. Ezek lehetséges okait egy korábbi cikkünkben vizsgáltuk meg.