Gordon Ramsay londoni pubját önkényes házfoglalók szállták meg

A híres brit szakács, Gordon Ramsay 13 millió font értékű londoni pubját egy hatfős csoport foglalta el, akik ingyenes étel- és italkínálattal nyitottak meg egy művészkávézót az épületben.

A Regent’s Park közelében található, műemléki védettség alatt álló ingatlanban korábban Ramsay felsőkategóriás gasztropubja és hotelje, a York & Albany működött, amelyet jelenleg 13 millió fontért (körülbelül 6 milliárd forintért) kínálnak eladásra. A BBC beszámolója szerint a házfoglalók célja, hogy a bezárásáig prémium italmérésként üzemelő helyet azok számára is megnyissák, akik korábban nem engedhették meg maguknak, hogy ide betérjenek.

A londoni rendőrség tájékoztatása alapján a házfoglalások polgári ügynek számítanak, így a rendőrség nem avatkozott be, amikor a csoport elfoglalta a vendéglátóhelyet és megnyitotta a művészkávézót. A Camden art cafe néven futó Instagram-oldalon a házfoglalók azt hirdetik, hogy az 1820-as években épült ikonikus épületben létrehozott új kávézó mindenki előtt nyitva áll, különös tekintettel a camdeni lakosokra, akik a dzsentrifikáció áldozataivá váltak.

Az aktivisták ingyen kínálnak ételt és italt azoknak, akik ellátogatnak hozzájuk, és helyi művészek számára is ingyenes kiállítási lehetőséget biztosítanak. A házfoglalók szerint Camden kerületében nagy a vagyoni különbség a lakosok között, ezért úgy vélik, a legjobb, amit tehetnek, hogy a korábban elérhetetlen vendéglátóhelyet mindenki számára elérhetővé teszik.

A pub ajtajára felragasztott felirat szerint, mivel az ingatlan nem lakóépület, ezért nem vonatkoznak rájuk az önkényes házfoglalásról szóló 2012-es törvények, így joguk van elfoglalni a helyet. Angliában és Walesben a nem lakóingatlanok engedély nélküli elfoglalása nem minősül bűncselekménynek, de a rendőrség beavatkozhat, ha a házfoglalás során bűncselekmények történnek.

A kormány iránymutatása alapján a házfoglalók akár bejegyzett tulajdonosokká is válhatnak, ha igazolni tudják, hogy legalább 10 éve folyamatosan ott laknak, még akkor is, ha az eredeti tulajdonos soha nem adott nekik engedélyt a beköltözésre. A pubot eredetileg egy Gary Love nevű filmrendező vásárolta meg 2007-ben, majd 25 évre bérbe adta Gordon Ramsaynek, aki 2015-ben a Legfelsőbb Bíróságon is megpróbálta semmissé nyilváníttatni a bérleti szerződést. A BBC megkereste a sztárséf cégét, az ingatlan bérleti jogát birtokló Gordon Ramsay Restaurantsot, de választ egyelőre nem kaptak.