Franciaország bekérette az iráni nagykövetet

A francia külügyminiszter, Stéphane Séjourné bejelentette, hogy bekérette a párizsi iráni nagykövetet, hogy átadja a határozottság üzenetét, miután Irán rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen.

Az izraeli támadásra adott iráni válasz elhárításában Franciaország is részt vett, az amerikai és a brit hadsereg mellett, hogy megvédje a térségben lévő francia támaszpontokat. A francia külügyminiszter a France2 francia közszolgálati televízió híradójában beszélt erről vasárnap este. Séjourné hangsúlyozta, hogy „nem szabad felcserélni a felelősséget”, és kiemelte, hogy „az irániak támadták meg Izraelt”, valamint hogy Irán 1979 óta az Izrael elleni gyűlöletet helyezte diplomáciájának középpontjába.

Teherán korábban bejelentette, hogy bekérette az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország nagykövetét, tiltakozva az ezen országok tisztviselőinek álláspontja ellen, amelyek szerintük felelőtlenül reagáltak Irán cselekedeteire a "cionista rezsim" ellen.

Irán vasárnapra virradóra indított rakéta- és dróntámadást Izrael ellen, válaszul egy korábbi izraeli lépésre, amely során izraeli repülőgépek lerombolták az iráni konzulátust Szíriában. A támadás során az iráni hadsereg 185 drónt, 36 manőverező robotrepülőgépet és 110 föld-föld rakétát indított, melyek többségét az izraeli védelmi erők még az ország légterén kívül semlegesítették. A The Jerusalem Post beszámolója szerint a szombat éjjeli támadás során az eszközök döntő többségét semlegesítették az izraeli, valamint a szövetségesek rendszerei, 99 százalékos hatékonysággal hatástalanították a támadást. Ennek ellenére volt néhány eszköz, amely célt ért, és károkat is okozott. Az egyik ilyen célpont az Izrael délkeleti részén található Nevatim légibázis volt, ide összesen öt eszköz csapódott be, több raktárépületet és a fő kifutópályát megsérült, valamint a C-130-as típusú Hercules szállítógép is megsérült.

Séjourné kijelentette, hogy Franciaország felelősséget vállalt a regionális biztonság szereplőjeként, és hogy az iráni támadás nemcsak Izraelt célozta, hanem veszélyeztette a francia erők biztonságát, valamint megsértette az arab partnerek légterét. A külügyminiszter a katonai feszültség csökkenését szorgalmazta a régióban. A szombat éjjeli támadás során a térség számos országából indítottak rakétákat, így Libanonból, Szíriából, Irakból és Jemenből is, de ezek jelentős rését még azelőtt semlegesítették, hogy elérték volna Izrael légterét.

Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) figyelmeztetést adott ki a légitársaságok számára, hogy fokozott óvatossággal repüljenek az izraeli és iráni légtér felett. Az EASA együttműködve az Európai Bizottsággal hangsúlyozta, hogy szorosan nyomon követik a helyzetet annak érdekében, hogy felmérjék az esetleges biztonsági kockázatokat az uniós légi járművek üzemeltetői számára. Az iránymutatás a légitársaságokat óvatosságra inti, különösen Izrael és annak 100 tengeri mérföldes körzetében, valamint a Teherán feletti légtérben. Az EASA figyelmezteti a légitársaságokat, hogy fennáll a téves azonosítás kockázata. A hétvégén Irán több mint 300 rakétát és drónt indított Izrael felé. Izrael és annak szomszédos országai - Libanon, Jordánia, Irak és Irán - légtereit az illetékes hatóságok ideiglenesen lezárták, de az ügynökség kiemelte, hogy ebben az időszakban nem jelentett veszélyt a polgári légiközlekedésre nézve az átrepülés. A hivatal szerint ezek a korlátozások vasárnap megszűntek.