Japán fejlesztésű holdjármű a NASA-nak: Íme a részletek

A JAXA és a Toyota együttműködésében készülő holdjármű forradalmasíthatja az űrhajósok holdi közlekedését, hiszen a jármű túlnyomásos kabinjában nincs szükség űrruhára. A NASA által megrendelt nyitott terepjáróval ellentétben, amelyben az űrhajósoknak űrruhát kell viselniük, a japán jármű kényelmes és hosszú távú tartózkodást tesz lehetővé a Holdon.

A NASA és a JAXA közötti együttműködés keretében a japán űrügynökség és a Toyota egy olyan holdjárművet fejlesztett ki, amely lehetővé teszi az űrhajósok számára, hogy akár 30 napig is kényelmesen éljenek és dolgozzanak a Holdon. A járművet, amelynek túlnyomásos kabinjában nem szükséges űrruhát viselni, az Artemis VII misszió részeként tervezik a Holdra szállítani 2031-ben.

A NASA által megrendelt nyitott terepjáróval szemben, amely kisebb méretű és űrruhát igényel a használata során, a japán jármű kényelmes és hosszú távú tartózkodást tesz lehetővé. A New Atlas információi szerint ez a terepjáró kiválóan alkalmas tudományos feladatok támogatására.

A japán fejlesztésű holdjármű méretei 6,0 x 5,2 x 3,8 méter, és hidrogén üzemanyagcellával fog működni, amelyet napelemek egészítenek ki. A jármű tervezett hatótávolsága 10 ezer kilométer, amelyet elsősorban a Hold déli sarkvidékének felfedezésére fognak felhasználni. A jármű üzemidejét tíz évre becsülik, és a tervek szerint a szennyvizet is újrahasznosítják, hidrogénné és oxigénné alakítva azt a vízbontás során.

A japán fejlesztésű holdjármű projektje és a NASA együttműködése mellett érdekes fejlemények történnek a tudományos kutatások terén. A Loch Ness Centre a NASA-t, valamint más tudományos szervezeteket kérne fel az állítólagos Loch Ness-i szörny felkeresésére. Az expedíciót május 30. és június 2. között rendezik meg, és az első megfigyelés 90. évfordulója alkalmából szerveznek ismét adatgyűjtést.

Nessie-t, a legendás szörnyet, 1934 óta több mint 1150 alkalommal észlelték. Tavaly a megújult Loch Ness Centre és a Loch Ness Exploration (LNE) független kutatócsoport több száz önkéntessel együttműködve kutatta át a tó vizeit.

Az érdeklődők idén is bekapcsolódhatnak az expedícióba, amihez személyes jelenlétre sincs feltétlenül szükség, hiszen a Visit Inverness Loch Ness weboldalán élő közvetítések segítségével is támogatható a kutatás.

A Loch Ness Centre a Drumnadrochit Hotelben található, ahol Aldie Mackay 90 éve elsőként pillantotta meg a feltételezett szörnyet. Paul Nixon, a központ igazgatója szerint a tavalyi nagyszabású Nessie-keresés világszerte nagy figyelmet kapott, résztvevői többek között Amerikából, Kanadából, Franciaországból, Olaszországból és Japánból érkeztek.

A 2023-as expedíció során megmagyarázhatatlan zajokat is hallottak, ezért idén a szervezők szakértőket is bevonnának, többek között a NASA-tól és az Egyesült Királyságban működő egyetemektől is várnak segítséget. A Loch Ness Centre a közösségi média erejével szeretné rávenni a kutatókat a bekapcsolódásra, és a NASA-tól leginkább modern képalkotó technológiát szeretnének szerezni az alaposabb vizsgálatokhoz.