Életveszélyes gyerekülés a piacon

A svájci és német autóklubok által végzett tesztek során egy gyerekülés veszélyesnek bizonyult, és a szakértők már az éves tesztek befejezése előtt figyelmeztetnek a használatára.

A svájci és a német autóklub minden évben összehasonlítja a különböző gyereküléseket, melyek során a biztonsági szempontokat, a használhatóságot, valamint a környezeti és egészségügyi hatásokat is értékelik. Az idei tesztek még zajlanak, és az eredményeket a tervek szerint május második felében hozzák nyilvánosságra. Azonban egy előzetes figyelmeztetést már most kiadtak: egy gyerekülés nem felelt meg a törésteszten.

A Peg Perego által gyártott Viaggio Twist modellje egy frontális ütközés során olyan mértékben sérült, hogy kiszakadt az Isofix rendszerhez tartozó Base Twist talpról. Emiatt a szakértők azt tanácsolják, hogy senki ne vásárolja meg a "Viaggio Twist + Base Twist" típusú gyermekülést.

Azoknak, akik már rendelkeznek ilyen üléssel, azonnal abba kell hagyniuk annak használatát. A gyártó, egy olasz cég, reagálva a helyzetre, ideiglenesen leállította az ülések piacra szállítását. A termék 2023 októberében került forgalomba, és 61 és 105 centiméter közötti, illetve hat hónapos és körülbelül négyéves korú gyermekek számára lett jóváhagyva.