Új telefonos csalási módszer az NKI nevével

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) nevével és telefonszámával visszaélve telefonos csalók próbálják meg személyes adatokat kicsalni az emberekből. Az NKI arra figyelmeztet, hogy amennyiben a szervezet nevében érkezik hívás, amely során személyes adatok megadására szólítanak fel, azt semmiképpen ne tegyék meg.

A vishing, azaz a hamis telefonhívások révén a csalók személyes, pénzügyi vagy biztonsági információk megosztására, esetleg pénz átutalására próbálják rávenni az áldozatokat. Ebben az esetben a támadók úgy tüntetik fel magukat, mintha valóban az adott szervezet, jelen esetben az NKI munkatársai lennének.

A csalók a hívószám-hamisítás (spoofing) technikáját alkalmazzák, amely során a hívószámot módosítják úgy, hogy az áldozat telefonján az NKI telefonszáma jelenjen meg. Ezáltal a valódi hívó fél kilétét elrejtik.

Az NKI hangsúlyozza, hogy az intézet sosem keres meg magánszemélyeket telefonon, és nem kér személyes adatokat. Ezért ha ilyen jellegű hívást kapnak, az biztosan csalók műve.