Az ország legkegyetlenebb bűnözői között fiatal felnőttek is

Magyarországon jelenleg 440 ember tölt életfogytig tartó börtönbüntetést, köztük fiatal felnőttek is, akik a legbrutálisabb bűncselekmények elkövetői lehetnek. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint 348 férfi és 17 nő tölt életfogytig tartó szabadságvesztést, míg tényleges életfogytiglani büntetést 74 férfi és 1 nő kapott.

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés (TÉSZ) a magyar Büntető Törvénykönyv legsúlyosabb büntetése, amely esetében negyven év letöltése előtt nem vizsgálható felül a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége. A TÉSZ-t általában minősített esetekben, például többszörös, különös kegyetlenséggel, aljas indokból, vagy kiskorú sérelmére elkövetett emberölésért szabják ki.

Az egyetlen nő, aki jelenleg tényleges életfogytiglani szabadságvesztést tölt, saját gyermekét ölte meg 107 késszúrással. A legsúlyosabb büntetést embercsempészet, minősített emberölés és emberiség elleni bűncselekmény miatt is kiszabták már.

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre vonatkozó szabályozást az Emberi Jogok Európai Bírósága 2014-ben kritizálta, mivel sérti az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát. Ennek eredményeként módosították a büntetés-végrehajtási kódexet.

A magyar jogrendszerben a kegyelmi eljárás lehetőséget biztosít arra, hogy a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek esetében 40 év letöltése után felülvizsgálják a büntetés további letöltésének szükségességét.

A jelenlegi szabályozás szerint a 20. életévét be nem töltött személyek nem ítélhetők életfogytiglanra, azonban a gyakorlatban előfordulnak olyan esetek, amikor a bírók szeretnének életfogytiglani büntetést kiszabni a fiatal felnőttekre is.

Lichy József ügyvéd szerint a belső meggyőződés alapján megfontolandó lenne a törvény módosítása, különösen a többszörös, előre kitervelt, különös kegyetlenséggel vagy aljas indokból elkövetett bűncselekmények esetében. Az ügyvéd kiemelte, hogy a belső emberi elvetemültség független lehet a 20. életév betöltésétől, és a 18 éven felüli elkövetők is érdemelhetnek életfogytiglani szabadságvesztést.

Az ügyvéd példaként hozta fel a borsodnádasdi esetet, ahol egy 17 éves lányt brutális módon öltek meg, és a sértetti képviselőként a lehető legsúlyosabb büntetés kiszabását szorgalmazta. Azonban a törvény korlátai miatt a bíróság nem ítélhetett életfogytiglani szabadságvesztést.

A büntetéskiszabásnál az arányosság elvét kell figyelembe venni, és a döntésnek az egyedi eseteket kell alapul vennie. Lichy József szerint vannak olyan esetek, amikor a fiatal elkövetők személyiségjegyei nem felelnek meg a felnőttkori érettségnek, és ez befolyásolhatja a büntetés súlyát.