Az első ismert fraktálmolekula: egy természetes matematikai csoda

A fraktálok a matematikabarátok számára lenyűgöző mintázattípusok, ismétlődő, mesterségesnek tűnő struktúráikkal. Most a tudósok felfedezték az első ismert fraktálfehérjét - és úgy tűnik, hogy evolúciós véletlenről van szó.

A fraktálmolekulát még a matematikusok számára is nehéz meghatározni, de általánosságban olyan geometriai alakzatok, amelyek kisebb struktúrákból állnak, amelyek maguk is hasonlítanak az egészre. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy fraktál egy részére ráközelítünk, akkor egy hasonló struktúrát látunk - és ha ennek a résznek egy részére ráközelítünk, akkor ismét egy hasonló struktúrát látunk, és így tovább lényegében a végtelenségig.

A természetben a fraktálok olyan dolgokban jelennek meg, mint a hópelyhek, a villámok és a folyóhálózatok. Molekulák esetében is elképzelhető lenne, hogy fraktálszerű struktúrákat alkossanak, hiszen mindenféle érdekes alakzatba képesek rendeződni, de a molekulák összes létező katalógusa között még soha nem találtak szabályos fraktált (olyan, amelyik szinte pontosan megegyezik a skálák között).

Most azonban a Max Planck Intézet és a Philipps Egyetem tudósai megtalálták az első szabályos molekuláris fraktált. Egy cianobaktériumfaj által citrát előállítására használt enzimről van szó, amelyről megállapították, hogy természetes módon egy meghatározott fraktálmintázatba áll össze.