1944-es dokumentumok a Kossuth téren

1944-ből származó iratokra bukkantak egy a Parlament szomszédságában lévő bérház lakásában az év elején, amikor az előszobában egy falat lebontottak – számolt be a Telex a Budapest Főváros Levéltárától származó információk alapján. A leletet a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Főváros Levéltára fogja részletesen ismertetni egy április 16-án 15 órakor tartandó közös sajtótájékoztatón, ahol Karácsony Gergely főpolgármester is szerepel előadóként.

A levéltár egyik munkatársa elmondta, hogy az újonnan előkerült dokumentumok összefüggésben állnak azokkal az adatszolgáltatási ívekkel, amelyeket 2015-ben találtak meg ugyanebben a bérházban egy felújítás során. Az akkor előkerült 12 ezer oldalnyi dokumentumon ZS vagy K betűk voltak, amelyek a sárga csillagos házakat jelölték, ahová a zsidó családokat költöztették.

A mostani és a korábbi leletek egyaránt a 1944 júliusában felállított Budapest székesfőváros és környéke lakásügyi kormánybiztosának hivatalához tartoznak, amely hatóság döntött a lakások sorsáról, beleértve a csillagos házakba költöztetett zsidók üresen maradt ingatlanjait is.

A frissen felfedezett dokumentumokból kiderül, hogy a kormánybiztos hivatala rendszeresen kért nyomozók segítségét lakásügyek felderítésében, mint például egy XII. kerületi Denevér utcai villa esetében, amelynek tulajdonosa kikeresztelkedett zsidó volt. Az iratokból megismerhetjük a lakásügyi hivatal eljárásait, használt formanyomtatványait, valamint a magyar holokauszt idején Budapesten és környékén folyó lakásokért vívott öldöklő harcot.

A Telex a sajtótájékoztató után fog részletesen beszámolni az iratok tartalmáról és a felfedezés jelentőségéről. Az Index cikke szerint a 2015-ös felfedezés során a lakás tulajdonosai felújításba kezdtek, és a munkások egy álfal mögött találták meg az iratokat, amelyek az eredeti fal előtt nagyjából 10 centire húzódtak, és az így keletkezett üreg a fal teljes szélességében és magasságában tele volt töltve az 1944-es dokumentumokkal. A fal teljes lebontása után 6300 lap (azaz 12 600 oldal) dokumentum került elő, ehhez csatlakoznak a most talált iratok.