Európa ipara és a magyar helyzet

Az eurózóna ipara februárban enyhe növekedést mutatott a korábbi hónapok jelentős visszaesése után, de a kontinens ipara továbbra sem képes kiemelkedő teljesítményre. Ezzel szemben a magyar ipar februárban erősebb növekedést ért el, ám itthon sem beszélhetünk tartós javulásról.

Az eurózónában februárban 0,8%-os növekedést regisztráltak az ipari termelésben, ami az előző havi 3%-os esés után következett. Az előző év azonos időszakához képest azonban továbbra is 6,4%-os csökkenést mutat az ipari kibocsátás. Az ipar teljesítményét az elmúlt évben tetőző energiaválság és a kamatemelések miatt lassuló beruházások is negatívan befolyásolták.

A februári javulás az ipar több területén is érzékelhető volt, azonban az energiatermelés 3%-os csökkenése, valamint a nem tartós fogyasztási cikkek gyengébb teljesítménye ellensúlyozta a tőke-, a félkész- és a tartós javak termelésének növekedését.

Bert Colijn, az ING elemzője szerint bár vannak a javulás jelei, ezek a termelést inkább csak később fogják érdemben befolyásolni. Az euróövezet iparának új megrendelései továbbra is csökkennek, bár már kevésbé intenzíven, mint korábban, és a termelési várakozásokban, valamint általában a hangulatban is tapasztalható némi javulás. Azonban a második negyedév még túl korai lehet egy jelentős fellendüléshez.

Az eurózóna ipara 2019 januárja óta nem tudott növekedni, a 2018 végi szinthez képest 2,5%-kal alacsonyabb a termelés. Ezzel szemben a magyar ipar valamivel jobban teljesít, a 2018 végi szinthez képest 3,7%-kal magasabb a termelés, amit főként a februári erősödésnek köszönhet. Azonban kérdéses, hogy ez a javulás mennyire lesz tartós, figyelembe véve az eurózóna iparának gyengélkedését.

A kontinens gazdaságának strukturális lassulását jelzi, hogy az ipari kibocsátás 2019 december vége óta csupán körülbelül 10%-os növekedést mutatott. Magyarországon ebben az időszakban közel 57%-os növekedés volt megfigyelhető, ami gyors felzárkózást jelent, bár az utóbbi években itthon is romlás tapasztalható, a csúcsot 2022-ben érte el a termelés.