Pusztító erdőtűz Spanyolorszában

Három tűzoltó könnyebben megsérült a kelet-spanyolországi Tárbena közelében kialakult erdőtűz oltása közben, ahol mintegy 600 hektárnyi zöld területen tombolnak a lángok.

A tűz még nem került megfékezésre, és az oltási munkálatokban 300 ember vesz részt, köztük 15 tűzoltóegység és a hadsereg speciális egységének tagjai is. A levegőből nyolc repülőgép és helikopter támogatja az oltást.

A helyi hatóságok elővigyázatosságból 180 embert telepítettek ki, akiknek egy közeli kulturális központban kínáltak szállást, de a többségük rokonoknál vagy barátoknál talált menedéket. A polgármester, Francisco Javier Molines szerint az ingatlanokban nem keletkezett kár, és reménykedik a tűz hamaros felülkerekedésében, mivel az időjárás javulásával a szél leült, így a tűz terjedése lassult.

A tűz eredetét illetően feltételezik, hogy mezőgazdasági égetésből származhat, amelynek gyors terjedését a szokatlanul magas hőmérséklet és a tartós csapadékhiány is elősegítette. 2023-ban Spanyolországban 89 ezer hektár zöldterület vált a tűz martalékává, ami 66,7 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. 2022-ben összesen 7700 tűzesetet regisztráltak, ebből 20 esetben haladta meg az érintett terület a 500 hektárt.