Meghalt a volt horvát miniszterelnök

Életének 105. évében elhunyt Josip Manolics, aki 1990 augusztusa és 1991 júliusa között töltötte be a Horvát Köztársaság miniszterelnöki posztját.

Josip Manolics a Jugoszlávia tagköztársaságaként működő Horvátország utolsó miniszterelnökeként szolgált, és hivatali ideje alatt, 1991. június 25-én hirdették ki Horvátország függetlenségét. Halálhírét lánya, Zrinka erősítette meg a Nacionalnak, amelyről a horvát Index számolt be hétfőn. Manolics nemrég, március 22-én ünnepelte 104. születésnapját. A politikus a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) társalapítója volt, és Franjo Tudjman első horvát elnökkel együtt dolgozott a független és szuverén horvát állam létrehozásán.

  1. március 22-én született Kalinócban, és a zágrábi egyetem jogi karán szerzett diplomát 1960-ban. Két házasságot kötött, az első felesége 2003-ban, a második 2020-ban hunyt el.

Politikai pályafutása kezdetei

Manolics politikai pályafutását 17 éves korában kezdte, és hamarosan ifjúsági és szakszervezeti vezetővé vált. A második világháború idején a Jugoszláv Kommunista Ifjúsági Szövetség horvátországi szervezetének titkára lett, és ebben a szerepben 1941 és 1945 között tevékenykedett. 1965-ben a Horvát Szocialista Köztársaság parlamentjébe választották, ahol több fontos bizottságban is tevékenykedett, de a 1972-es horvát tavasz eseményei után minden tisztségétől megfosztották és nyugdíjazták.

A rendszerváltás idején Manolics az HDZ egyik alapító tagja lett, és Franjo Tudjman egyik legközelebbi munkatársaként dolgozott. A Horvát Szocialista Köztársaság elnökségének alelnökeként szolgált, majd Stjepan Mesic utódjaként 1990 és 1991 között Horvátország miniszterelnöke lett. Tisztségviselése idején a horvát parlament megszavazta a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságból való kilépést, és Horvátországot független állammá nyilvánították.