EU-biztos: A magyar kormányzati szférában sokan nem veszik nagyon komolyan a jogállamiságot

Nicolas Schmit, az Európai Bizottság szociális és foglalkoztatásügyért felelős tagja szerint az Európai Unió nem a magyarok ellensége, hanem a barátja, és hangsúlyozta, hogy a magyar kormányzati szférában sokan nem veszik nagyon komolyan a jogállamiságot.

Nicolas Schmit, a luxembourgi politikus és az európai szocialisták csúcsjelöltje, Budapesten járt, ahol a DK és az MSZP kampányukat indították a júniusi európai parlamenti választásra. Schmit szerint az EU-ban erősíteni kell a szociális konvergenciát, ami a Fidesz programjában nem szerepel, és figyelemmel kísérik, hogyan ültetik át a nemzeti jogba a minimálbérről szóló irányelvet. A konvergencia nem azonnali egyenlőséget jelent, hanem a különbségek csökkentését, ami fontos lehet a fiatal és képzett munkaerő országon belül tartásához.

Schmit, mint az Európai Bizottság tagja, részt vesz a magyar támogatásokat érintő jogállamisági döntéseknél, és hangsúlyozza, hogy védeni kell a magyarokat az autoriter fejleményektől. A magyar kormány változtatásai az igazságügyi rendszeren részlegesen feloldották a befagyasztott forrásokat, de Schmit szerint szorosan figyelni fogják a reformok megvalósítását, és ha szükséges, újra blokkolhatják a pénzt.

A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit hangfelvétele kapcsán Schmit azt javasolta, hogy az ezért felelős uniós biztos komolyan vizsgálja meg az ügyet. Az Európai Bizottság a szuverenitási törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indított, mivel a magyar válaszok nem voltak meggyőzőek. A korrupció elleni harcban az európai szocialisták is érintettek, több volt képviselőjük gyanúsított a katari kenőpénzbotrányban, de Schmit szerint a párt kizárta az érintetteket és harcol a korrupció ellen.

A populista pártok térnyerésével kapcsolatban Schmit kritizálta az Európai Néppártot, amiért túl sokáig fogadta el tagként a Fideszt, és kijelentette, hogy nem kötnek szövetséget a szélsőjobboldallal. Szlovákiában a Smer párt tagságát felfüggesztették, és a Hlasszal megszakították a tárgyalásokat.

Végül Schmit a tanárok helyzetét is nagy problémának tartja, és kiáll a tanárok oldalán, hangsúlyozva, hogy a fizetésemelés a tisztelet jele. A magyar kormány a tanárbérek emelését részben az EU szociális alapjából tervezi finanszírozni, és Schmit elismerte, hogy tárgyaltak a kérdésről a kormánnyal.

További gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!