A kaliforniai kondorfióka CT-vizsgálata

CT-vizsgálattal sikerült megörökíteni, hogy néz ki egy kikelés előtt álló kaliforniai kondorfióka a tojáson belül. A New Scientist által ismertetett ritka pillanatok egy veszélyeztetett faj, a kaliforniai kondor (Gymnogyps californianus) utódját mutatják be.

A kaliforniai kondorok a kihalás szélén álltak, de jelenleg körülbelül 560 egyed él a világon. A faj megóvása érdekében a természetvédő szervezetek minden egyes tojást szorosan ellenőriznek, hogy biztosítsák az embriók egészséges fejlődését. Egy esetben az állatorvosok úgy vélték, hogy a fióka nem megfelelő pozícióban helyezkedik el a tojásban, ami akadályozhatja a kikelést, ezért döntöttek a CT-vizsgálat mellett.

A vizsgálat során készült felvételek részletesen megmutatták a fióka csontvázát és a tojásban lévő légbuborékokat is, amelyek alapján megállapították, hogy a fióka egészséges. A kis kondor nem sokkal a vizsgálat után sikeresen kibújt a tojásból, és Emaay nevet kapta, ami a kaliforniai Kumeyaay őslakosok nyelvén az eget jelöli. A fióka nemét egyelőre még nem határozták meg.