A budapesti közvécék helyzete

Budapesten a közvécék kérdése évtizedek óta problémát jelent, és a Blaha Lujza tér felújítása során kialakított, de a közönség által nem kedvelt automata vécé csak tovább súlyosbítja a helyzetet.

2018-ban a Fővárosi Önkormányzat szerződést kötött a Blaha Lujza tér újratervezésére, amelynek keretében egy föld alatti közvécét is terveztek, de a 2021-es költségcsökkentések miatt ez elmaradt. Helyette egy automata vécét helyeztek el, amelynek használata 250 forintba kerül, de a vécé gyakori rongálásnak van kitéve, és a bevétel nem fedezi a javítási költségeket. A környéken továbbra is érezhető a húgyszag, ami a közvécé hiányának következménye.

A fővárosi közvécék története hosszú múltra tekint vissza, az első nyilvános vécét 1870-ben állították fel Budapesten. A rendszerváltás után azonban a hálózat állapota leromlott, és a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) csak kevés, a kor követelményeinek megfelelő vécét tudott fenntartani. Jelenleg 67 közvécét üzemeltetnek, ami több, mint 2019-ben, de még mindig kevesebb, mint a '90-es években volt.

A közvécék használata több szempontból is problémás. A 250 forintos díj sokak számára megfizethetetlen, különösen a hajléktalanok és a szegényebb emberek számára. Emellett a nyitvatartási idő és a fizetési módok is korlátozottak, ami tovább csökkenti a hozzáférhetőséget. A közvécék hiánya pedig a közterületek szennyeződéséhez vezet.

A Város Mindenkié civil szervezet felmérése szerint a meglévő közvécék közül sok nem működik, és a működők közül is kevés ingyenes. A szervezet petíciót indított, hogy több ingyenes és akadálymentes közvécét hozzanak létre a városban.

A fővárosi önkormányzat a közvécék üzemeltetésének javítására törekszik, de eddig nem nyitottak újra bezárt vécéket. A közvécék üzemeltetése veszteséges, de a FCSM nyereséges cég, így lenne lehetőség a hálózat fejlesztésére és a díjak csökkentésére. A II. kerületben és Józsefvárosban már vannak olcsóbb vagy ingyenes közvécék, ami jó példa lehetne a többi kerület számára is.

Összességében a budapesti közvécék helyzete nem kielégítő, és bár néhány új vécé megnyitása történt, a probléma továbbra is fennáll. A jövőbeni fejlesztések és a díjak csökkentése segíthetne a helyzeten, de konkrét ígéretek még nem hangzottak el.