Bruce Lehrmann rágalmazási perét elvesztette és börtönbüntetésre ítélték

Elbukta a rágalmazási pert és börtönbüntetésre ítélték Bruce Lehrmann-t, az ausztrál volt védelmi ipari miniszter egykori tanácsadóját, akit nemi erőszakkal vádoltak.

Brittany Higgins, a volt védelmi ipari miniszter segédje, 2021-ben tett nyilatkozatot a médiának, amelyben azt állította, hogy 2019-ben megerőszakolták a miniszter irodájában. Az eset állítólag 2019. március 23-án, egy szombati napon történt a hajnali órákban. Higgins a The Project című tévéműsorban beszélt az esetről Lisa Wilkinson műsorvezetőnek, de a műsorban nem említették meg Bruce Lehrmann nevét. Ennek ellenére Lehrmann úgy érezte, hogy beazonosítható volt a beszámolóból, ezért rágalmazás miatt perelte be a műsorvezetőt és a 10 nevű tévécsatornát.

A bíróság azonban úgy döntött, hogy nem történt rágalmazás, és a polgári perekben alkalmazott alacsonyabb, „a valószínűségek mérlegelése” alapján megállapította, hogy Lehrmann megerőszakolta Higginst. A tárgyaláson kiderült, hogy valószínűleg Lehrmann tényleg megerőszakolta Higginst a védelmi miniszter irodájának kanapéján. A polgári bíróság megállapítása szerint nagyobb valószínűséggel igaz, hogy Lehrmann megerőszakolta Higginst, mint hogy nem. Ez a megállapítás különösen jelentős, mivel a Lehrmann elleni büntetőperben nem született ítélet. Lehrmann tagadta a nemi erőszak vádjait, és ártatlannak vallotta magát az ausztrál legfelsőbb bíróság előtt. A tárgyalást az esküdt kötelességei miatt félbeszakították, és az ügyészek nem kértek perújítást, mivel aggodalmak merültek fel Higgins mentális egészségével kapcsolatban.

A bíró szerint a 28 éves férfi annyira le akart feküdni a munkatársával, hogy nem érdekelte, a nő is akarja-e az aktust. Nem ez volt az egyetlen ilyen eset, de ez az első jogi döntés egy olyan ügyben, amely évek óta foglalkoztatja Ausztráliát. 2022-ben az akkori ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison bocsánatot kért az érintett parlamenti dolgozóktól és a politikai stáb tagjaitól, utalva az évtizedek óta tartó visszaélésekre és a parlamentben normalizálódott zaklatásra, bántalmazásra és erőszakra.

A bántalmazásokat és zaklatásokat az ausztrál nemi diszkriminációs biztos vizsgálata tárta fel. A 450 oldalas dokumentumból, amelyhez több mint 1700 ember járult hozzá, köztük korábbi és jelenlegi munkatársak, kiderült, hogy a jelenleg parlamenti munkahelyeken dolgozók 37 százaléka tapasztalt már zaklatást, 33 százaléka pedig áldozat volt.

Öt évvel az elkövetett erőszak után az ausztrál szövetségi bíróság elítélte Lehrmann-t, aki akár 12 év börtönbüntetésre is számíthat. Az ügy Ausztráliát teljesen felbolydultatta, és a rágalmazási perben a bíróságnak rémes részleteket kellett meghallgatnia arról, hogy a rivális Seven tévécsatorna producerei több ezer dollárt költöttek drogokra és szexmunkásokra, hogy exkluzív interjút adhassanak Lehrmannal.

Van segítség

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

(Borítókép: A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2023. április 15-én. Fotó: Róka László / MTI / MTVA)