Botka László újra polgármesteri székért indul Szegeden

Botka László, Szeged jelenlegi polgármestere bejelentette, hogy a júniusi önkormányzati választásokon ismét elindul a város vezetői posztjáért. Az Összefogás Szegedért Egyesület által támogatott jelöltek névsorát is közzétette.

Botka László április 15-én, hétfőn tartott sajtótájékoztatóján hivatalosan is megerősítette, hogy újra megméretteti magát Szeged polgármesterségéért. A városvezető a Széchenyi téren tartott eseményen számolt be arról, hogy az Összefogás Szegedért Egyesülettel készülnek a júniusi önkormányzati választásokra. Botka szerint a szegedi összefogás, amely már 22 éve irányítja a várost, egységes és felkészült a kampányra, és felhatalmazást szeretnének kérni a szegediektől, hogy folytathassák a békés, városépítő munkát.

A polgármester kiemelte, hogy Szeged fejlődése töretlen, és az elmúlt években közel 1000 szociális lakást adtak át azoknak, akik nem tudtak lakhatáshoz jutni. Botka László szerint az EU-s csatlakozás óta Szeged a legnagyobb győztes, és számos fejlesztést hajtottak végre uniós forrásokból. Magyarország május 1-jén ünnepeli az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évét, és Botka szerint Szeged volt a legnagyobb haszonélvezője, mivel teljes városrészeket sikerült uniós támogatásból felújítani.

Botka az elkövetkező évek legnagyobb feladataként a BYD elektromos autógyárának megépítésének "levezénylését" említette. A kormány mindent megtett azért, hogy a beruházás Magyarországra jöjjön, a városvezetés pedig több mint egy éves tárgyalássorozattal elérte, hogy a beruházók Szegedet válasszák.

A népességfogyás és a belső népességmozgás miatt Szegeden is újra kellett rajzolni a választókörzetek határát. Az új beosztás szerint már csak 19 körzetben lehet indulni, és Botka László csapata a következőképpen alakul:

    1. körzet: Komjátiné Nagy Jusztina,
    1. körzet: Dr. Fodor Antal (DK),
    1. körzet: Jávorszky Iván,
    1. körzet: Ménesi Imre (DK),
    1. körzet: Koromné Fenyvesi Rózsa (DK),
    1. körzet: Kovács Tamás (jelenleg alpolgármester, Összefogás Szegedért),
    1. körzet: Szécsényi Rózsa (MSZP),
    1. körzet: Kozma József (MSZP),
    1. körzet: Molnár Zoltán (DK),
    1. körzet: Binszki József (jelenleg alpolgármester, DK),
    1. körzet: Szénási Róbert (MSZP),
    1. körzet: Mészáros Tamás (MSZP),
    1. körzet: Tóth Károly (MSZP),
    1. körzet: Mellár Tamás,
    1. körzet: Nagy Sándor (jelenleg alpolgármester, Momentum),
    1. körzet: Urbán Tamás (Momentum),
    1. körzet: Mihálik Edvin (Momentum),
    1. körzet: Körmendi Zoltán (Momentum),
    1. körzet: Avramov András (Összefogás Szegedért).

Botka László jelenleg három kihívóval számolhat. Tímár Tamás, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Fülöp László, a Fidesz jelöltje, és Szabó Bálint, aki a múlt pénteki közgyűlésen jelentette be indulási szándékát. Botka 22 éve vezeti a várost, legutóbb – szintén az egyesület színeiben – a szavazatok több mint 60 százalékát szerezte meg a Fidesz által támogatott, függetlenként induló Nemesi Pállal szemben. Botkát és az egyesület színeiben induló 19 képviselő-jelöltjét a támogatják a “parlamenti demokratikus ellenzéki pártok”.

Öt évvel ezelőtt Botka egy magabiztos, a szavazatok 60,56 százalékát megszerezve őrizte meg polgármesteri székét, míg a 19 egyéni körzetből 17-et szervezete és az azt támogató ellenzéki pártok nyerte meg, a Fidesz–KDNP pedig két képviselőjelöltje szerzett mandátumot egyéniben. Kompenzációs listán a Fidesz–KDNP további 8, az Független Városi Szövetség pedig egy képviselőt juttatott be a közgyűlésbe. Az Összefogás Szegedért 19 képviselőjelöltje az emberekkel konzultálva minden városrészre önálló programmal készült, ezt megkönnyítette, hogy közülük tizenöten már korábban is elnyerték a választók bizalmát, legtöbbjük több ciklus óta szolgálja a helyi közösséget.