Az ukrán légvédelem tehetetlensége az orosz rakétákkal szemben

Az amerikai Institute for the Study of War elemzése szerint az orosz rakétatámadások egyre nagyobb károkat okoznak az ukrán infrastruktúrában, és az ukrán légvédelem nem képes megfelelően reagálni.

Az ISW vasárnapi jelentése alapján a március 21-22-i támadás során az összes, összesen 15 ballisztikus rakéta, és a 44 cirkálórakéta közül 7 áthatolt az ukrán légvédelmen. A Dnipro Vízerőművet ért találatok súlyos károkat okoztak, amelyeknek helyreállítása évekig tarthat. Március 28-29-én 7 ballisztikus rakétából 3, és 30 cirkálórakétából 8 sikerült áthatolni az ukrán légtéren, több közép- és nyugat-ukrajnai hőerőművet is érintve.

Április 10-11-én további támadások történtek, ahol 18 ballisztikus rakéta és 24 cirkálórakéta közül 6 jutott át az ukrán védelmen, a Trijpilszka hőerőművet teljesen megsemmisítve. Ezek a támadások a DTEK, Ukrajna legnagyobb energiaszolgáltatójának 80%-os áramtermelési kapacitását semmisítették meg, ami az ország villamosenergia-szükségletének 20%-át fedezi.

Szvitlana Hrincsuk, az energetikai miniszter-helyettes a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy az orosz rakétatámadások az elmúlt egy év erőfeszítéseit semmisítették meg, amelyek a 2022-2023-as tél során keletkezett károk helyreállítására irányultak. Az orosz taktika megváltozott: korlátozott számú célpont ellen indítanak nagyszámú rakétát és drónt, az átviteli rendszerek helyett pedig az erőművek váltak az elsődleges célpontokká.

Az ISW hangsúlyozza, hogy még kis számú rakéta is jelentős károkat képes okozni a modern társadalmakban, ha a megfelelő célpontokat érik.