Orosz külkereskedelem: jelentős visszaesés Európában, növekedés Amerikában

Az orosz vámhivatal legfrissebb adatai alapján az orosz kivitel éves szinten 7,6 százalékkal csökkent, míg az import 4 százalékkal mérséklődött. Európába irányuló exportjuk drasztikusan, több mint felével esett vissza, azonban Amerikába közel harmadával több árut szállítottak.

Az orosz vámhivatal adatai szerint a kivitel éves szinten 7,6 százalékkal, 58,5 milliárd dollárra, a behozatal pedig 4 százalékkal, 41,6 milliárd dollárra zsugorodott. A kéthavi külkereskedelmi többlet 16,9 milliárd dollárt tett ki, ami 14,6 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Az Európába irányuló orosz export 9 milliárd dollár volt január-februárban, ami jelentős, 50,5 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben a kivitel Ázsiába 10 százalékkal, 45,2 milliárd dollárra emelkedett, Afrikába 2,3 százalékkal, 2,5 milliárd dollárra mérséklődött, Amerikába pedig 29,1 százalékkal, 1,7 milliárd dollárra nőtt.

Az orosz import Európából január-februárban 10,7 milliárd dollárt tett ki, ami 18,1 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben. Ázsiából 3,9 százalékkal, 28,2 milliárd dollárra nőtt, Afrikából 2,2 százalékkal, 0,5 milliárd dollárra süllyedt, Amerikából pedig 18 százalékkal, 2,1 milliárd dollárra esett az orosz behozatal.

Oroszország külkereskedelmi többlete tavaly 140 milliárd dollár volt, ami 58,5 százalékkal kisebb a 2022. évi 337,2 milliárd dollárnál. Tavaly az orosz kivitel 28,3 százalékkal, 425,1 milliárd dollárra csökkent, a behozatal pedig 11,7 százalékkal, 285,1 milliárd dollárra emelkedett.

A kereskedelmi adatok mellett fontos megemlíteni, hogy Oroszországban is egyre drámaibb az árvízhelyzet, ami az országban elképesztő összefogást eredményezett Oroszország történetének egyik legnagyobb humanitárius akciója keretében. A kármentés továbbra is zajlik, már hepatitisz ellen is elkezdték beoltani az embereket.

Vasárnap több mint 7 ezer embert evakuáltak az árvíz sújtotta orosz régiókból. Az orenburgi, szamarai, kurgani és omszki területen több ezer lakóépületet öntött el az ár, és további több ezer ház van veszélyben. Kurgan város területén a Tobol folyó vízszintje már 6,31 méterre emelkedett, és felszólították az embereket, hogy azonnal hagyják el a várost.

Az orenburgi területen, ahol a legsúlyosabb az árvízhelyzet, folytatódik a lakosság kimenekítése a leginkább veszélyeztetett területekről: eddig már 16 547 embert evakuáltak, köztük 4648 gyereket. Kurgan régióban 12 782 lakost menekítettek ki a már elárasztott és a veszélyeztetett területekről a kormányzó sajtóirodájának közlése szerint. A régióban 1300 embert oltottak be hepatitisz ellen.

Oroszország régiói eddig több mint ezer tonna ivóvizet, továbbá ágyakat, matracokat, takarókat, hálózsákokat, élelmiszert, orvosságot és más létfontosságú humanitárius segélyt küldtek az orenburgi területen fekvő, árvíz sújtotta Orszk városába.