Az iPhone eladások visszaesése a kínai gyártók előretörésével

A globális okostelefon-piac dinamikáját jelentősen befolyásolják a kínai gyártók, mint a Xiaomi és a Transsion, melyek értékesítési számai jelentős növekedést mutatnak, miközben az iPhone eladások közel 10 százalékkal estek vissza az első negyedévben.

Az IDC adatai szerint a Samsung továbbra is őrzi vezető helyét a piacon, 60,1 millió darabot értékesítve, ami 0,7 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, és a piaci részesedése 20,8 százalékra mérséklődött a tavalyi első negyedévi 22,5 százalékról. Ezzel szemben az Apple eladásai 50,1 millió darabra csökkentek, ami 9,6 százalékos visszaesést jelent, így a cég megőrizte ugyan második helyét, de a piaci részesedése 17,3 százalékra esett a tavalyi 20,7 százalékról. A Xiaomi például 33,8 százalékos növekedést ért el, 40,8 millió telefont adott el, ezzel 14,1 százalékos piaci részesedést szerezve. A Transsion is jelentős előrelépést tett, közel 28,5 millió eladott készülékkel és 9,9 százalékos piaci részesedéssel, ami tavalyhoz képest közel 84,9 százalékos növekedést jelent.

Az IDC elemzői szerint a felsőkategóriás készülékek piacán az Apple és a Samsung pozíciója stabil maradhat, de a kínai gyártók, mint a Xiaomi, a Transsion, az Oppo/OnePlus, és a vivo, valamint a Huawei újraéledése Kínában komoly kihívást jelenthet számukra. Különösen az Apple számára jelenthet veszélyt a Huawei, különösen a Mate 60 okostelefon piacra dobása után. A lista ötödik helyén az OPPO állt az idei első negyedévében, 25,2 millió kiszállított készülékkel, ami 8,5 százalékos csökkenés éves összevetésben, és a piaci részesedése 8,7 százalékra zsugorodott az egy évvel korábbi 10,3 százalékról.

A globális okostelefon-piac növekedése 7,8 százalékot tükröz az idei év első negyedévében, ami azt mutatja, hogy a piac továbbra is bővül, de a gyártók közötti verseny egyre élesebbé válik. Az IDC által közzétett adatok alapján a piaci részesedés változásai jelzik a fogyasztói preferenciák és a technológiai innovációk hatását a globális okostelefon-piacon.