Az V. kerületi előválasztás megkezdődött

A XII. kerületi előválasztás lezárultát követően most a belvárosi szavazók dönthetnek arról, hogy ki legyen Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester kihívója az V. kerületben.

Az előválasztáson Juhász Péter és Kovács Alex között lehet választani. Juhász Pétert, aki korábban Rogán Antal fideszes politikus belvárosi ügyeit tárt fel, több ellenzéki párt és mozgalom támogatja, köztük a Momentum, a DK, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és Jakab Péter volt jobbikos képviselő A Nép Pártja mozgalma.

Kovács Alex, aki korábban az MSZP színeiben lett V. kerületi képviselő, a Tied a Belváros nevű szerveződés támogatását élvezi.

A szavazásra személyesen és online is van lehetőség április 15-től 18-ig. A személyes szavazásra a Kálvin téren, Ferenciek terén, a Szabadság téren és a Falk Miksa utcában felállított szavazósátrakban lehetőség van reggel héttől este hat óráig. Az online szavazáshoz az előválasztás honlapján szükséges regisztrálni.

Az előválasztáson azon 5. kerületi lakosok szavazhatnak, akik állandó kerületi lakcímmel, vagy 2024. február 11-e előtt kiállított tartózkodási hellyel rendelkezik, és aki az önkormányzati választásig, azaz 2024. június 9-ig betölti a 18. életévét.

Személyesen fényképes igazolvány és lakcímkártya bemutatása után lehet papíralapon szavazni, míg online e két okmány lefotózása után, az e-mail cím megerősítése után tudják leadni a szavazatukat az arra jogosultak.

Eredetileg az előválasztást április 4–7. között tartották volna, azonban addigra nem sikerült kidolgozni az előválasztási szoftvert. A Momentum eredeti tervei szerint Kerpel-Fronius Gábor jelenlegi főpolgármester-helyettest indította volna az V. kerületben, azonban ő végül visszalépett Juhász Péter javára. Miután a Momentum beállt az egykori Együtt pártelnöke mögé, az MKKP megvonta a támogatását, mert a protesztpárt továbbra is távolságot szeretne tartani a parlamenti ellenzéki pártoktól.

Kovács Alex Gábor azzal is megvádolta a Juhászt támogató Momentumot és a DK-t, hogy az ötödik kerületi szervezeteikből ki akarják zárni azokat az embereket, akik a párt hivatalos jelöltje helyett őt támogatják.