Az USA 2360 milliárd forint támogatást adhat a Samsungnak chipgyártás bővítésére

Az Egyesült Államok kormányzata jelentős támogatást tervez nyújtani a Samsungnak, hogy bővítse chipgyártó kapacitását Texas államban, ezzel is csökkentve a függőséget az ázsiai gyártóktól.

A Samsung dél-koreai vállalat Texas középső részén tervezi chipgyártó üzemének bővítését, amelyhez az amerikai kormányzat akár 6,4 milliárd dolláros, azaz mai árfolyamon 2360 milliárd forint értékű támogatást is hajlandó biztosítani. A támogatás a Samsung által tervezett, az évtized végéig 45 milliárd dolláros beruházás részeként jönne, amely két chipgyártó üzem, egy kutatóközpont és egy csomagolóüzem megépítését célozza.

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a Reuters beszámolója alapján kiemelte, hogy az állami támogatások célja, hogy az Egyesült Államok ismét a világ élvonalába kerüljön a félvezető-tervezésben, gyártásban és kutatás-fejlesztésben. Az amerikai kormányzat hosszú távú célja, hogy csökkentse függőségét az ázsiai, különösen a kínai és tajvani gyártóktól, és ezt a hazai gyártás erősítésével kívánja elérni.

Nem csak a Samsung részesülhet jelentős amerikai állami támogatásban; a világ legnagyobb chipgyártója, a tajvani TSMC is hírek szerint 11 ezer milliárd dolláros támogatást kaphat az Egyesült Államokban tervezett három gyár felépítéséhez. A támogatások alapját a 2022-ben elfogadott Chips and Science Act nevű törvény adja, amely 39 milliárd dollár közvetlen támogatást és 75 milliárd dollár értékű kölcsönöket, garanciákat különített el az amerikai félvezetőipar fellendítése érdekében.