Afganisztán gyászol: több mint harminc áldozatot követeltek az árvizek

Afganisztánban a heves esőzések által előidézett árvizek legalább harminchárom ember halálát okozták, és huszonheten megsérültek. A katasztrófa jelentős anyagi károkat is eredményezett, többek között lakóházak és utak megsemmisülését vagy megrongálódását.

Afgán katasztrófavédelmi minisztérium szóvivője, Dzsanán Szajik vasárnap közölte, hogy a péntek óta tartó esőzések és áradások hatalmas emberi és pénzügyi károkat okoztak. Szajik elmondása szerint a halálos áldozatok közül többen házaik tetőszerkezetének beomlása következtében vesztették életüket. A katasztrófa következtében körülbelül 600 lakóház és csaknem 200 kilométer út semmisült meg vagy rongálódott meg, valamint körülbelül kétezer hektár termőföld került víz alá.

A szóvivő kiemelte, hogy az ország 34 tartományából 20-at érintettek az árvizek, beleértve a fővárost, Kabult is. Az aszály miatt a gazdáknak el kellett halasztaniuk a vetést, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Az előrejelzések szerint a jövő héten további esőzésekre lehet számítani, különösen Kabul, Gazni, Nangarhár és Kandahár tartományokban.

Az Afganisztánba irányuló külföldi segélyek 2021 nyarán, a radikális iszlamista tálibok hatalomra kerülése óta drasztikusan csökkentek. Ez a természeti csapások következményeivel szembeni fellépést is megnehezíti. Korábban, februárban heves havazások által kiváltott földcsuszamlások 25 ember életét követelték Kelet-Afganisztánban, márciusban pedig mintegy 60 halálos áldozatot szedtek a három hétig tartó esőzések.