A magyar magánegészségügy új trendjei

A magyar magánegészségügyi szektorban megnőtt az egyéni és a céges egészségbiztosítások iránti kereslet, ami a kínálat bővülését is magával hozta. Schaub Erika, a Generali Biztosító igazgatósági tagja szerint a kockázatközösség kialakulása a magánfinanszírozott fekvőbeteg-ellátásban is elkerülhetetlen, amelynek első jelei már érzékelhetőek.

Az elmúlt években a világjárvány hatására az öngondoskodásra való hajlam nőtt az emberek körében, ami az egészségbiztosítási piacon is megmutatkozik. A Generali Biztosító által végzett kutatások szerint a lakosság tudatosabbá vált, de az anyagi lehetőségek korlátozhatják a megtakarításokat és az egészségbiztosításokra fordított összegeket. Az infláció hatása az egészségbiztosítás díjának változásában is érzékelhető, ugyanakkor a kereslet növekedése a biztosítási termékek szélesedését eredményezte.

Az egyéni ügyfelek száma az elmúlt három évben megduplázódott, és a vállalati biztosítottak száma is hasonló mértékben nőtt. A kkv-k és a kisebb cégek is egyre inkább jelennek meg a piacon, amelyek egészségbiztosítást kötnek a munkavállalóik számára.

Schaub Erika szerint a biztosítók feladata a kockázatközösség kialakítása, amely segítségével a nagyobb finanszírozási kilengéseket lehet kezelni. A magánzsebből történő finanszírozás intézményesített formában való megvalósulása a jegybank versenyképességi javaslataiban is szerepel. A biztosítók minőségbiztosítást is nyújtanak, folyamatosan ellenőrzik a szolgáltatókat, és visszajelzést adnak a magánklinikáknak.

A betegek visszajelzései általában pozitívak, de az elérhetőség terén vannak hiányosságok, különösen vidéken. A magánszolgáltatók felismerték, hogy nemcsak Budapesten van igény a szolgáltatásaikra, és a transzparencia is fontos szerepet játszik az ügyfelek tájékoztatásában.

Az ügyfelek egyre tudatosabbak, és növekszik az igénybevételük. A legnépszerűbb szakrendelések közé tartozik a bőrgyógyászat, nőgyógyászat, ortopédia, fül-orr-gégészet, belgyógyászat, gasztroenterológia, endokrinológia és szemészet.

A magánfinanszírozott betegekért folytatott versenybe az állami és/vagy alapítványi finanszírozású intézmények is beszállnak. A biztosítók számára a finanszírozás forrása a lényeg, legyen az magántulajdonú, állami vagy alapítványi intézmény. A fekvőbeteg-ellátás terén a verseny élénkítése és a szolgáltatási portfólió bővítése fontos, hogy a biztosítottak megfelelő színvonalú ellátást kapjanak.

A piac fejlődésében a biztosítók mellett az államnak és a törvényalkotóknak is szerepük van. A piac fejlesztése érdekében szükség lehet pénzügyi ösztönzőkre és a szolgáltatások pontos definíciójára. A magánbiztosítók járó- és fekvőbeteg-ellátásban is helyet kaphatnak, hiszen többletfinanszírozást és minőségbiztosítást tudnak nyújtani.