Az irodai munkavégzés jövője

A hibrid munkavégzés térhódítása jelentősen megváltoztatja az irodai terek kialakítását, ahol a vállalatok egyre inkább törekszenek az egyéni munkára alkalmas, elszeparált helyiségek létrehozására.

Az elmélyült munkára alkalmas kisebb elkülönített helyiségek iránti kereslet mintegy 20%-kal nőtt a vállalatok körében, amit a hibrid munkavégzés terjedése magyaráz. A munkavállalók, akik hetente több napot is otthonról dolgoznak, elvárják, hogy az irodai napjaikon is megfelelő körülmények között végezhessék el a nagyobb koncentrációt igénylő feladataikat.

A hibrid munkarendben dolgozók számára kihívást jelenthet az irodai munkanapokon olyan helyet találni, ahol zavartalanul tudnak dolgozni. A nyílt terű irodákban a kollégákkal való interakciók és a nyüzsgő irodai élet gyakran elvonja a figyelmet, ami nehezíti az elmélyült munkát.

Paaras Parker, a Paycor HR-szoftvercég HR vezetője szerint az irodákban gyakran előfordul, hogy az elmélyültebb munkára alkalmas helyiségekben állandóan dolgozik valaki. A Gensler globális felmérése alapján a munkavállalók számára az irodák legfontosabb funkciója, hogy lehetőséget biztosítsanak a koncentrált munkavégzésre.

A Gensler felmérése szerint a munkavállalók idejük mintegy harmadában dolgoznak egyedül, és ezek a tevékenységek döntő részben magas szintű koncentrációt igényelnek. Válaszként erre a trendre egyre több cég alakít ki termelékenység-központú teret, mint például könyvtárakat vagy csendzónákat, ahol a kollégák nem zavarhatják egymást.

Shaina Phillips, a Nook üzemeltetési vezetője szerint az újonnan épített irodákban a munkáltatók több zárt munkaterületet alakítanak ki. A régebben épült irodákban viszont gyakran szokatlan helyeken, például folyosókon vagy lépcsősor alatt hoznak létre egyéni munkavégzésre alkalmas kabinokat.

Janet Pogue McLaurin, a Gensler munkahelyi kutatásokért felelős globális igazgatója szerint a kisebb, zárt, ajtóval ellátott helyiségek iránti kereslet jelentősen megnőtt. A jelenlegi trendet az alkalmazkodóképesség jellemzi, mivel a cégek igyekeznek olyan irodai tereket kialakítani, amelyek könnyen módosíthatók, átalakíthatók, hogy megfeleljenek a hibrid munka világában jelentkező új igényeknek.