A cseh fegyvergyártó milliárdos sikersztorija

Rozsdásodó szovjet korabeli T-72-es harckocsik felújításával vált milliárdossá a cseh Excalibur Army és annak vezetője, Michal Strnad a Bloomberg jelentése szerint.

Sternberk városában található az a gyár, ahol korábban a második világháború után a nácik által hátrahagyott katonai járműveket javították, és amely ma Európa legújabb konfliktusainak szolgáltat fegyvereket, ezzel milliárdossá téve tulajdonosát. Michal Strnad, aki körülbelül egyidős az Excaliburral, melyet apja, Jaroslav Strnad alapított, ma a Czechoslovak Group (CSG) legnagyobb és legjövedelmezőbb részét vezeti. A cég bevételének tavalyi ugrása 1,73 milliárd euróra, ami több mint háromszorosa a 2021-es értéknek, figyelemre méltó növekedést mutat.

A CSG az elmúlt években több jelentős felvásárlással bővült, beleértve a spanyol Fabrica de Municiones de Granada és az olasz Fiocchi Munizioni fegyvergyártó cégeket. Jelenleg a Vista Outdoor lőszerüzletágának megvásárlására törekszenek, bár ez politikai ellenállásba ütközik az Egyesült Államokban.

Az Excalibur alapítója, Jaroslav Strnad 1995-ben kezdte meg a vállalkozást, kivont szovjet gyártmányú harckocsik és egyéb felszerelések felvásárlásával, amelyeket eredetileg fémhulladékká akart átalakítani. Azonban hamarosan felismerte a pótalkatrészek és használt harcjárművek iránti keresletet, különösen Afrikában, és kihasználta néhány hazai politikai kapcsolatot is. Az Excalibur eddig mintegy 300 T-72-es harckocsit újított fel, és ezek közül körülbelül 100-at Ukrajnába szállítottak tüzérségi lövedékekkel együtt. Michal Strnad 2018-ban vette át a CSG vezetését, és a Bloomberg Billionaires Index szerint a cég jelenleg legalább 5 milliárd dollárt ér.

A védelmi iparág számára a jelenlegi geopolitikai helyzet kedvező, hiszen Európában több ország is növelte hadi kiadásait. Azonban az iparág számos kihívással is szembenéz, mint például a gyorsan növekvő rendelések miatt szükségessé váló nagyobb létesítmények és több alkalmazott. Az ellátási láncok megszakadása, a magasabb energiaköltségek, az állami kiadások korlátozása, valamint az, hogy egyes befektetők ódzkodnak a fegyvergyártók finanszírozásától, szintén gátolják a növekedést. A cég azonban biztos benne, hogy a NATO-tagállamok megemelt védelmi kiadásainak köszönhetően bőséges megrendelése lesz, még ha hirtelen véget érne az ukrajnai háború is. Az Excalibur jelenleg annyira tele van megrendeléssel, hogy le vannak maradva a szállítással, ezért bővíteni kell a gyártókapacitásokat és a munkaerőt.

Michal Strnad nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy utolérjék a patinás Rheinmetall társaságot árbevételben, és a Bloomberg Billionaires Index szerint már nagyjából 5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, ennyire értékelik a céget, amely az egyik leggyorsabban növekedő hadiipari cég Európában.