Új helyszínen a brüsszeli konzervatív konferencia

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett brüsszeli konzervatív konferencia ismét új helyszínt keres, miután a Hotel Sofitel is visszamondta a rendezvényt, amelyen többek között Orbán Viktor is felszólalna.

A konferencia szervezői először a Concert Noble lemondásával szembesültek, majd a hétvégén ígéretet tettek arra, hogy megoldják a helyzetet. A Hotel Sofitel, amely az uniós negyedben helyezkedik el, és gyakran ad otthont állam- és kormányfőknek, rövid ideig úgy tűnt, hogy a Nemzeti Konzervatív Konferenciának (NatCon) ad helyet, azonban hétfő este ők is visszaléptek.

A rendezvény előadói között szerepelne több neves konzervatív és EU-szkeptikus politikus, köztük a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki, a brexit egyik fő alakja, Nigel Farage, a rövid ideig brit belügyminiszterként szolgáló Suella Braverman, a Vlaams Belang képviselője, Tom Vandendriessche, valamint a francia Nemzeti Tömörülés és a spanyol VOX pártok tagjai. A vendégek között lenne Hans-Georg Maassen, akit a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal szélsőjobboldali tevékenységgel gyanúsít, és Rod Dreher amerikai író is, aki korábban megjegyzéseket tett a Christchurch-i lövöldöző aggodalmairól. Emellett Eric Zemmour francia szélsőjobboldali politikus is szót kapna a konferencián.

Az esemény ellen az antifasiszta csoportok hevesen tiltakoznak, és bejelentették, hogy a konferencia új helyszínén is megmozdulást szerveznek, amelyet eredetileg kedden 17:30-ra tűztek ki.

A konferencia nem csupán politikai beszédek meghallgatására szolgálna, hanem adománygyűjtésre is, a konzervatív mozgalom céljainak elősegítése érdekében.

Az MCC brüsszeli vezetője, Frank Füredi, kiemelte a szólásszabadság fontosságát, és arra kérte a brüsszeli főpolgármestert, hogy tegyen intézkedéseket a rendezvény biztonságának garantálására. Az antifasiszta csoportok tiltakozásukat az új helyszín hiányában is fenntartják, és ha végül sehol sem sikerül megtartania a rendezvényt az MCC-nek, akkor nagy ünneplést rendeznek. Az új helyszínről egyelőre nincs információ.