Tesla: jelentős leépítésre készülnek

A Tesla több mint 10%-kal csökkentené alkalmazottainak számát, ami a járműszállítások csökkenésével és a vállalat stratégiai irányváltásával áll összefüggésben.

A vállalat, amely piaci érték alapján a világ vezető autógyártójának számít, 2023 decemberében 140 473 főt foglalkoztatott globálisan. Az Electrek technológiai hírportál szerint egy belső dokumentumra hivatkozva a Tesla több mint 10%-os leépítésre készül, ami mintegy 14 ezer munkahelyet érint majd. Elon Musk a dolgozóknak írt belső körlevelében, amely kiszivárgott, kifejtette, hogy a vállalat a növekedés következő szakaszára készül, és ezért minden szempontot megvizsgálnak a költségcsökkentés és a termelékenység növelése érdekében.

A Tesla április 23-án teszi közzé negyedéves pénzügyi eredményeit. Korábban azonban már beszámoltak arról, hogy az első negyedévben csökkentek a járműszállítások, ami közel négy év óta az első ilyen eset, és az eredmények nem érték el a piaci előrejelzéseket. Emellett a cég úgy döntött, hogy a tömegpiaci EV építése helyett egy teljesen automata járműre, azaz robottaxira és az új Roadsterre akar összpontosítani, amelyek más gépkocsikat elavulttá tehetnek.

Elon Musk a belső levélben lényegében elbúcsúzott az érintett dolgozóktól, és azt írta, hogy a vállalat eddig nagyon gyorsan növekedett, és több helyen megkettőződtek a munkakörök. A termelékenység növelése érdekében most meg kell lépni az elbocsátásokat, és megköszönte az eddigi kemény munkát az érintetteknek. A vezetésnek állítólag azonosítania kellett a kritikus munkaerőt, és a jelentés szerint az autógyártó a sanghaji Gigafactory gyárban már csökkentette is a termelést.

A Tesla korábban, tavaly februárban, a teljesítményértékelési ciklus részeként és a dolgozók szakszervezeti kampányának megkezdése előtt már elbocsátotta alkalmazottai 4 százalékát New Yorkban. A mostani híresztelés kapcsán megjelent információkat egyelőre nem kommentálták hivatalosan.

A cég, április 23-án teszi közzé negyedéves eredményeit a járműszállítások csökkenéséről számolt be (a korábbi gyors növekedés után a cég tavaly, a negyedik negyedévben 17,6 százalékos bruttó haszonkulcsot ért csak el), és a vállalat elvetette az olcsó autó gyártásának terveit, feladva Musk egyik régi célját, hogy megfizethető elektromos járműveket készítsen a tömegek számára.

A Tesla várhatóan augusztus 8-án mutatja be régóta ígért robottaxiját, amely a vállalat következő generációs platformjára épül, és Elon Musk szerint a következő generációs járművek alacsonyabb költségűek lesznek, és nagyon az autonómiára összpontosítanak. A Tesla vezére szerint eljutunk arra a pontra, amikor az autó már képes önmagát vezetni, és jön az új Roadster is, ami állítása szerint egy másodperc alatt gyorsul százra.