Mennyire sokoldalú a digitális bankolás svájci bicskája? – A Revolut körmére néztünk

Átutalni, egyenleget lekérdezni minden banki mobilapplikációval lehet, de a digitális bankolás világában már eltérnek egymástól a hazai bankok és a Revolut. Vajon milyen új funkciókat kapnak majd a pénzügyi mobilapplikációink?

Az április elsején elindult fizetési kérelemről sok banki mobilalkalmazás felhasználója értesülhetett, amelyet az állam ingyenessé tett és kényelmes használatot biztosít. A Revolut brit–litván fintech rendszeresen bővül új funkciókkal, és már több mint egymillió magyar ügyféllel rendelkezik, ami a hazai bankokat is innovációra ösztönzi.

A Revolut után négy hazai bank is elkezdett kedvezményes devizaváltást nyújtani, és fejlett költéselemzéseket kínálnak, amelyek segítségével a bankkártyás költéseket tovább bonthatjuk a kereskedők besorolása alapján. A költéseket címkékkel is meg lehet jelölni, ami segít a költések csoportosításában, és az Erste Banknál a tranzakcióhoz hozzá lehet csatolni a vásárlás blokkjának fényképét.

A push értesítések küldése a felhasználó mobiltelefonjára ma már egy meghatározó fejlődési irány, amit a Revolut alkalmazása már nem is képes SMS küldésére, de még nem minden bank rendelkezik push küldésre alkalmas alkalmazással.

A mobiltelefonos bankszámlanyitási szolgáltatás a Revolut kezdeményezése nyomán vált elérhetővé a magyar bankok számára is, kivéve a MagNet, MBH és UniCredit bankokat, ahol csak videóbankos számlanyitás van. A szelfis számlanyitáshoz NFC-s személyi igazolvány és NFC chipet olvasni képes mobiltelefon szükséges.

A vállalkozóknak szánt extra szolgáltatások között szerepel az online számlázó rendszerek támogatása, mint a Számlázz.hu Autokassza és a Billingo.hu Bankszinkron, amelyek több banknál és a Revolutnál is elérhetők. A Revolut Business szolgáltatásokat kínál, mint az okos számlázási lehetőségek és API kapcsolatok, amelyekkel automatizálhatók a fizetések és bevonható az üzleti folyamatokba a Revolut Business bankszámla.

Az Erste Bank digitális ökoszisztémát épített ki a kisvállalkozók számára, a MagNet Bank Okoskassza szolgáltatást nyújt, az OTP Bank eBIZ szolgáltatása segít az online számlakiállításban, a Raiffeisen Bank Scan&Go mobilapplikációjával QR-kódos fizetési elfogadást nyújt, és a Simple Business is online és bolti fizetési szolgáltatásokat kínál.

A Revolut nem képes olyan funkciókat nyújtani, melyek a hazai azonnali fizetési rendszerhez kötődnek, mint a fizetési kérelem, a QR-kódos fizetés vagy a másodlagos azonosítóra történő utalás. Nem nyújt előrefizetős mobiltelefonszámok feltöltését, sárga csekk kifizetését, parkolás fizetését, autópálya-matrica vásárlását és tárolását, és nincs kapcsolata a hazai SZÉP-kártyákkal sem. Nem kezel közösségi közlekedési jegyet, nem képes kulturális belépőjegyek vásárlására és tárolására, és nem lehet ételt rendelni az appból.

A Revolut kevés biztosítást kezel, míg a hazai banki mobilappok több biztosítást kínálnak, mint például gépjármű-asszisztencia biztosítást, utasbiztosítást, balesetbiztosítást és kisállatbiztosítást. A Revolut nem nyújt hitelt Magyarországra, míg a hazai bankok igen. A PSD2 szolgáltatásokat sem tudja még a Revolut, miközben idehaza több bank mobilalkalmazása képes már erre. Nincs öko kalkulátor, karbonlábnyom kijelző, vagy gépi segítő asszisztens sem a Revolutban, míg ezek a funkciók elérhetők a hazai bankoknál.